latinica  ћирилица
09/10/2017 |  16:37 | Autor: RTRS

Zeleni odbacili dogovor, Merkel u problemu?

Njemački Zeleni odbacili dogovor njemačke kancelarke Angele Merkel i Hrišćansko-demokratske unije da se ograniči priliv imigranata u tu zemlju na 200.000.

Oni, međutim, dodaju da razgovori o formiranju koalicione vlade treba da budu nastavljeni bez obzira na to.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke učinila je juče ustupak svojim bavarskim konzervativnim saveznicima o osjetljivom pitanju migracija, koji bi trebalo da otvori put za početak razgovora sa Partijom slobodnih demokrata (FDP) i Zelenima o formiranju takozvane koalicije "Јamajka". Riječ je o koaliciji konzervativaca, Liberala i Zelenih, čije se partijske boje nalaze na zastavi tog karipskog ostrva, na osnovu čega je i nazvana, prenio je Rojters.

Јedan od osnivača Zelenih DŽem Ozdemir izjavio je za njemačku medijsku grupu Funke da je postignut formalan kompromis i da on neće biti dio eventualnog koalicionog sporazuma.

On je dodao da Zeleni žele pravedan i brz zakonski prosec za pridošlice u Njemačkoj, efikasne intergacione mjere i imigracioni zakon sa jasnim pravilima i kriterijumima.

Zeleni su odbacili ograničenje o prilivu imigranata, za koje se zalagala Hrišćansko-socijalna unije Bavarske (CSU), zbog priliva od 890.000 migranata 2015. i oko 280.000 migranata 2016, uglavnom preko Bavarske, iako se ove godine očekuje dolazak manjeg broja imigranata u Njemačkoj, navela je britanska novinska agencija.

Ozdemir je, bez obzira na to, zatražio od konzervativaca da brzo upute poziv FDP i Zelenima za početak razgovora o formiranju koalicione vlade.

Јedan od čelnika CSU Tomas Krojcer izjavio je radiju Dojčlandfunk, da ova stranka očekuje da Merkelova ispoštuje sporazum, koji je sa njima postigla juče o formiranju koalicione vlade jer bi, kako je rekao, mogao da zamisli različite scenarije u kojima bi broj od 200.000 imigranata mogao da bude prilagođavan.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel postigla je juče dogovor o osjetljivom pitanju migracija sa svojim konzervativnim saveznicima iz Bavarije, čime je uklonjena prepreka za koalicione pregovore sa drugim strankama, prenio je Rojters pozivajući se na "dva konzervativna izvora" koja nisu imenovana.

Dogovor je uslijedio nakon razgovora vodećih članova CDU sa sestrinskom Hrišćansko-socijalnom unijom Bavarske (CSU). Merkel je nedavno saopštila da će pokušati da formira vladajuću koaliciju sa Partijom slobodnih demokrata (FDP) i Zelenima.

Konzervativni blok koji čine CDU i sestrinska bavarska Hrišćanskosocijalna unija za 33 osvojenih glasova bio pobjednik izbora održanih 24. septembra.

Izvor: Tanjug