latinica  ћирилица
02/11/2017 |  17:46 ⇒ 03/11/2017 | 07:42 | Autor: RTRS

Iz Predsjedništva BiH još bez potvrde o izgubljenom primjerku Dejtonskog sporazuma (VIDEO)

Iz Predsjedništva BiH ni danas nema potvrde da li je u toj instituciji pronađen originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji nestanak je 2008. godine, prijavio Željko Komšić.
Dejtonski sporazum - Foto: RTRS
Dejtonski sporazumFoto: RTRS

Za Republiku Srpsku vrlo je simptomatično što se priča o tome otvara baš u trenutku kada je u Palama pronađen primjerak koji pripada Srpskoj. To je, smatraju, manipulacija, jer procedura u parlamentu BiH, u vezi s verifikovanjem međunarodnog ugovora nikada nije završena. Nameće se pitanje - da li je svaka slučajnost, zaista, sasvim slučajna?

Sad ga ima, sad ga nema. I tako godinama unazad. Ovako bi se ukratko mogla prepričati saga o nestancima originalnih primjeraka sporazuma na kojem bi trebalo da počiva BiH. Јedan takav, bar prema medijima, pojavio se u Predsjedništvu BiH. I to, baš u trenutku kada je, Željko Kuntoš osumnjičen da je pokušavao da proda primjerak koji, po MUP-u, pripada Srpskoj. Za predsjednicu Vlade Željku Cvijanović to je još jedan primjer neodgovornosti BiH. 

"Јa mislim da je to neozbiljno i da je neozbiljna država ako ne čuva i ne vodi računa o dokumentu na osnovu kojeg je uspostavljeno vaše funckionisanje i odvija se čitav politički i ustavni život jedne države", istakla je Cvijanović.

Neozbiljnost i simptomatičnost, vidi i predsjednik DNS-a Marko Pavić. Očigledno je, kaže, da su original krili u Sarajevu i da se ovom pričom stvara politička tenzija, a ne nude rješenja. 

"Ako se nađe jedan, odmah se nađe i drugi. A zvanično je traženo i rečeno da nema u Predsjedništvu. To je simptomatično i to govori kako smo uređena, bolje rečeno, neuređena država", rekao je Pavić.

SNSD-ov Staša Košarac tvrdi da su u Sarajevu tačno znali gdje se nalazi pronađeni primjerak Dejtona. Sada se, kaže, navodno bude sa željom da i dalje pokušavaju da, uz pomoć međunarodne zajednice, nameću odluke štetne po Srpsku. 

"Potpuno vidljivo da oni žele da sebe motivišu i na temelju tek pronađenog originalnog dokumenta u Predsjedništvu BiH, nabildaju nekim novim inicijativama, kako bi protivrječili, zvaničnim legitimnim stavovima institucija Republike Srpske", dodao je Košarac.

Za stručnjake za bezbjednost riječ je o manipulaciji. Sada kada je pronađen original, Srpska, smatraju, ima pravo da traži sve što joj je zagarantovano Aneksom 4 ovog sporazuma – Ustavom BiH.

"Ono što treba uraditi povodom pronalaženja originalnog dokumenta, jeste da Srpska insistira na vraćanju otetih nadležnosti. Dejtonski sporazum nije neki skriveni i tajni dokument, već međunarodni javni ugovor", kaže stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Međutim, u zemlji čuda poput BiH, ni Alisa se, čini se, ne bi snašla. Pa ni u čudu u kojem se dva originalna dokumenta kojim je garantovan mir u BiH, pojavljuju u isto vrijeme. Јedan zvanično, drugu nezvanično, jer su pitanja upućena Sekretarijatu Predsjedništva BiH i dalje bez odgovora.