latinica  ћирилица
08/11/2017 |  07:49 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine nad Srbima u Vozući

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Na ročištu održanom 1. novembra, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "S-9" istakao je da su zarobljeni Prnjavorčani koje je ispitivao u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, rekli da su u logoru bili maltretirani.

On je naveo da pripadnici odreda "El mudžahedin", koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, nisu priznavali Vojnu policiju korpusa, zbog čega ona nije mogla da provjeri da li je 12 pripadnika Vojske Republike Srpske iz Prnjavora, nakon zarobljavanja na Vozući 1995. godine, bilo maltretirano u mudžahedinskom logoru.

Svjedok je rekao Sudu da je radio u Odjeljenju za analitiku službe bezbjednosti Trećeg korpusa, ali i da je imao ovlaštenje da ispituje zarobljene srpske vojnike.

"Vojna policija nije mogla tamo ući jer ih pripadnici odreda `El mudžahedin` nisu priznavali. Zahvaljujući angažovanju nekih lica, oni su kasnije razmijenjeni", izjavio je svjedok.

On je rekao i da im nije bio dostupan 51 pripadnik Vojske Republike Srpske zarobljen u akciji "Farz" u septembru 1995. godine u Vozući, koje su u naselju Kesten oteli pripadnici "El mudžahedina" od 328. brigade.

Svjedok je dodao da je o tome obaviješten zamjenik komandanta korpusa Agan Hasanić koji je o tome obavijestio komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina.

Prema riječima svjedoka, Mahmuljin je rekao da će preduzeti sve mjere da ti zarobljenici budu oslobođeni, kao što je učinjeno sa Prnjavorčanima.

"Nisam mogao ići na teren, ali sam čuo u Odjeljenju da su ti zarobljenici u logoru maltretirani i zlostavljani. Govorilo se da je poneko i ubijen i da leševe negdje skrivaju", rekao je svjedok.

On je potvrdio da su organi bezbjednosti dobijali informacije o ponašanju pripadnika "El mudžahedina" na području Travnika i Zavidovića tokom 1995. godine.

Služba bezbjednosti je, između ostalog, evidentirala rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u naselju Curići u opštini Zavidovići 26. maja 1995. godine, te fizički napad na dva zaposlena lica u ugostiteljskom objektu u Travniku.

Svjedok je potvrdio da je Odjeljenje službe bezbjednosti Trećeg korpusa 15. juna 1995. godine sačinilo i informaciju u kojoj se navodi da su pripadnici odreda "El mudžahedin" likvidirali "deset četnika, od kojih su dvojici odsjekli glave koje su nosili kroz selo i pokazivali narodu".

"Nisam radio na izradi ove informacije, ali se sjećam da se unutar Odjeljenja o tome pričalo. Tadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost Ekrem Alihodžić bio je o ovome upoznat, a ne znam da li je on obavijestio komandanta Mahmuljina, što je po pravilu trebalo da učini", rekao je zaštićeni svjedok.

Početak ročišta zakazan je za 9.00 časova.

Izvor: SRNA