latinica  ћирилица
09/11/2017 |  11:21 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

MMF: Usvojiti reformske zakone koji otvaraju put novim institucijama

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda istakao je u razgovoru sa šefom Misije MMF-a Nadimom Ilahijem da će institucijama BiH i iduće godine biti na raspolaganju 950 miliona KM, a na sastanku je navedeno da je neophodno prihvatiti reformske zakone čiji je cilj otvaranje puta za nove investicije.
Sarajevo, Bevanda - MMF - Foto: SRNA
Sarajevo, Bevanda - MMFFoto: SRNA

Bevanda i Ilahi razgovarali su danas o mogućnosti nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uslovi iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o akcizama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.

Na sastanku je naglašeno da je neophodno prihvatiti reformske zakone čiji je cilj otvaranje puta za nove investicije, ali i nastavak saradnje s ostalim međunarodnim finansijskim institucijama čiji su projekti uslovljeni ovim zakonskim rješenjima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Tokom sastanka Bevande sa predstavnicima MMF-a rečeno je da usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH ide planiranom dinamikom, te će se danas Savjet ministara izjašnjavati o dokumentu okvirnog budžeta, a u narednim danima i o budžetu za iduću godinu.

Bevanda je istakao da je kreiranje budžeta uvijek praćeno velikim zahtjevima budžetskih korisnika, ali da se Ministarstvo finansija i trezora pridržavalo Globalnog fiskalnog okvira i dokumenta okvirnog budžeta, te će institucijama i iduće godine biti na raspolaganju 950 miliona KM.

On je naglasio da dodatnih zapošljavanja u institucijama BiH nema bez odluke Savjeta ministara, te da će se ta praksa nastaviti i ubuduće, kao i sprovođenje mjera štednje u javnoj potrošnji, navodi se u saopštenju.

Do sada je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Frančesko Parodi.

Izvor: SRNA