latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:08 | Autor: RTRS

Foster: Ako se EU raspadne, neke njene članice pridružiće se Rusiji

Profesor na londonskom Kraljevskm koledžu Rasel Foster ocijenio je da budućnost Evrope u ovom trenutku ne djeluje ružičasto, te da postoji mogućnost da se, u slučaju raspada EU, njene istočne članice priključe ruskom bloku.
Rasel Foster - Foto: Screenshot
Rasel FosterFoto: Screenshot

Komentarišući tajni izvještaj njemačkog Ministarstva odbrane koji u jednom od šest scenarija predviđa raspad EU 2040. godine, Foster ocjenjuje da bez reformi EU teško može doživjeti i 2030. godinu, a ako se to dogodi, pretrpjeće radikalne reforme.

"Najvjerovatnije, da će od Unije ostati neki od prethodnih oblika integracija poput Evropske ekonomske zajednice. Vjerovatno će prestati bilo kakav oblik širenja, jer Evropljani to ne žele", rekao je Foster za "Sputnjik".

Govoreći o vjerovatnoći da neke države EU mogu isuviše pažnje da poklone takozvanom "istočnom bloku", Foster pretpostavlja da, ako se EU zaista raspadne do 2040. godine, može doći do značajne socijalne i ekonomske nestabilnosti u Evropi, dok će Rusija tada djelovati daleko stabilnije i ekonomski bezbjedno.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da države koje su nekada bile članice Varšavskog pakta zaista počnu da gledaju na stabilniju Rusiju, a ne na nepredvidivu ekonomiju Zapadne Evrope.

U tajnom izvještaju Ministarstva odbrane Njemačke, koji je slučajno dospio u ruke novinara, navodi se da će se EU možda raspasti 2040. godine. Njemačko ministarstvo sastavilo je šest mogućih scenarija, od kojih se tri završavaju posebno mračnim ishodom.

Foster je naveo da su tri scenarija neutralna, a druga tri zaista krajnje mračna i predskazuju da se istočne članice mogu priključiti ruskom bloku, porast unutrašnjeg ekstremizma u evropskim državama, kao i da može doći do potpunog raspada Evrope i sve većeg haosa u svijetu.

Govoreći o razlozima određenih država za njihovo eventualno pojedinačno napuštanje EU, Foster je naveo da ljudi gube vjeru u osnovne ideje EU zbog nekoliko faktora, među kojima su demokratski deficit unutar EU, ekonomski problemi mediteranskih država, kriza sa Katalonijom, problemi sa izbjeglicama, migrantima.

"Lideri EU zapravo ne shvataju dobro 500 miliona evropskih građana i njihove potrebe", istakao je Foster.

Uzimajući u obzir prilično promjenljive i nepredvidive političke prioritete američkog predsjednika Donalda Trampa, Foster ocjenjuje da NATO, kao savez, ne može znati ni koliki će biti obim američke podrške u slučaju da dođe do nekog ozbiljnog konflikta.

Izvor: Srna