latinica  ћирилица
15/11/2017 |  08:51 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Premijerka sa Savezom sindikata na konsultacijama o budžetu

Ministar finansija Zoran Tegeltija upoznao je delegaciju MMF-a da je izrada ključnih ekonomskih dokumenata ide planiranom dinamikom, i da bi Budžet od 3,3 milijarde maraka trebalo da omogući nesmetano funkcionisanje institucija Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Predstavnici Vlade i MMF-a pozvali su institucije BiH da ispune svoje obaveze, radi nastavka aranžmana. Istovremeno, počele su konsultacije o Budžetu i Ekonomskoj politici za narednu godinu. Prvi sastanak nije iznjedrio usaglašavanje oko svih otvorenih pitanja – tek dogovor da će se ponovo sastati u nastojanju da dođu do zajedničkih rješenja. A otvorenih pitanja je mnogo, kažu privrednici.

"Nismo se mi toliko bavili budžetom, jer smo mi strana koja stvara. Nama je interesantno kako i na koji način smanjiti opterećenje na privredu, kako podići efikasnost svih koji su u funkciji potrebe privrede, kako definisati zakonske propise", izjavio je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Poslovna zajednica u narednoj godini očekuje smanjenje oporezivanja rada. Јuče su ponovili svoje zahtjeve. Podržali su mjere Vlade da od naredne godine nezaposlenim porodiljama bude isplaćivana naknada, ali insistiraju da to ne smije biti na teret zaposlenih majki.

Danas je planiran sastanak premijerke Željke Cvijanović sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske u vezi sa izradom budžeta Srpske za 2018. godinu i Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2018-2020. godina.