latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:33 | Autor: RTRS

Konferencija o sestrinstvu: Medicinske sestre i tehničari prvi stub zdravstvenog sistema

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da se moraju jačati profesije medicinskih sestara i tehničara kao stub zdravstvenog sistema.
Banjaluka, Bogdanić- Јačanje sestrinstva u BiH - Foto: SRNA
Banjaluka, Bogdanić- Јačanje sestrinstva u BiHFoto: SRNA

Bogdanić je istakao da zdravstveni sistem, bez obzira koliko imao dobre zdravstvene radnike, odnosno ljekare, ne može bez medicinskih sestara i tehničara i da oni jesu prvi stub ili najbitniji stub zdravstvenog sistema jer su u svakodnevnom kontaktu sa pacijentom.

"Moramo činiti sve da zadržimo zdravstvene radnike ovdje. Nažalost nalazimo se u vremenu kad je trend odlaska zdravstvenih radnika, koji je zahvatio širi region, ne samo Republiku Srpsku", rekao je Bogdanić novinarima pred početak konferencije o sestrinstvu kojom se obilježava kraj prve faze projekta "Јačanje sestrinstva u BiH".

On je rekao da Srpska nije došla u situaciju da nema medicinskih sestara i tehničara. "Vrijeme ne radi za nas i potrebno je učiniti sve da oni ostanu ovdje", dodao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, "Јačanje sestrinstva u BiH" značajan je projekat koji je omogućio da se medicinske sestre i tehničari bolje edukuju i svoj rad i interesovanje približe pacijentu odlaskom u njegovu kuću i porodicu.

"Najveća vrijednost projekta, i zahvalan sam Vladi Švajcvarske, jeste u tome što smo dobili novo znanje i da će medicinske sestre i tehničari sa tim svojim znanjem da edukuju druge", rekao je Bogdanić, ističići da daje punu podršku projektu.

Direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Datviler Šojer rekla je novinarima da Vlada Švajcarske od 2012. godine podržava zdravstvene institucije u BiH u kontekstu jačanja sestrinstva u BiH.

Ona je rekla da je prva faza projekta "Јačanje sestrinstva u BiH-ProSes" finansirana sa osam miliona KM, a da ga sprovode Fondacija "Fami" i Ženevska univerzitetska bolnica u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom obrazovanja i nauke Federacije BiH, odjeljenjima za zdravstvo i obrazovanje Vlade distrikta Brčko i Ministarstvom civilnih poslova BiH.

"Prošle sedmice Vlada Švajcarske donijela je odluku da produži ovaj projekat i podrži fazu dva sa još osam miliona KM", rekla je Šojerova.

Ona je istakla da je u protekle dvije godine u prvoj fazi edukovano i opremljeno 195 medicinskih sestara i tehničara u 10 opština, koji su pružili usluge zdravstvene njege u zajednici za više od 67.000 stanovnika.

"Razvijene su i zvanično usvojene standardne operativne procedure za medicinske sestre i tehničare koje se primjenjuju u 31 domu zdravlja i omogućavaju efikasniji i kvalitetniji rad medicinskih sestara i tehničara s pacijenata", rekla je Šojerova.

Ona je istakla da je ovim projektom podignut nivo kvaliteta medicinskih usluga u BiH za sve pacijente.

"Uvjereni smo da ćemo upornim radom podići kvalitet ne samo u kontekstu obrazovanja medicinskih sestara već i u kontekstu brige za pacijente", rekla je Šojerova.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Draženka Malićbegović zahvalila je Vladi Švajcarske za podršku, ističući da će se nakon implementacije prve faze projekta, ali i druge faze, koja je odobrena, stvoriti uslovi za implementaciju direktive o regulisanim profesijama u oblasti sestrinstva, što je za BiH veoma značajno na putu za ulazak u EU.

Savjetnik ministra zdravlja Federacije BiH Dragana Galić rekla je da od projekta "Јačanje sestrinstva u BiH" zavisi bolje pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu BiH, ističući da je u fokusu projekta pacijent i obezbjeđivanje što kvalitetnije i efikasnije zdravstvene zaštite.

Diplomirana medicinska sestra iz Doma zdravlja Odžak Zdenka Lujić istakla je da novi model patronažne službe ima veliki uticaj na pacijente, jer se proširio opseg i poboljšala kvaliteta već postojećih usluga.

"Dobrobit ovog projekta je prvenstveno za pacijente, gdje oni lakše dolaze do zdravstvenih usluga, putem kućnih posjeta u njihovim domovima gdje im se radi kompletna laboratorijska dijagnostika, tretiraju hronične rane, vrši se nadzor nad hroničnim, mentalnim bolesnicima, socijalno ugroženim, kao i kontrola i nadzor nad porodiljama i novorođenčadi", rekla je Lujićeva.

Ona je dodala da je velika dobrobit i za patronažne sestre jer sticanjem novih znanja i vještina, proširuju svoje kompentencije i jača se sestrinska profesija.

Izvor: Srna