latinica  ћирилица
25/11/2017 |  13:46 | Autor: RTRS

Mihajlović: Od početka godine ubijene 24 žene

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja - psihičko, fizičko ili ekonomsko, a da je više od 330 žena ubijeno u porodičnom nasilju u posljednjih 10 godina, od početka ove godine njih 24.
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Mihajlovićeva, koja je i predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, podsjetila je da je nasilje nad ženama ogroman problem i zato je važno da se svi uključe borbu protiv te pošasti - ne samo u narednih 16 dana, već tokom cijele godine, saopšteno je kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.

"Pred važne datume uvek se bavimo brojkama. Da, statistika je porazna. Ali, ja želim da više ne brojimo žrtve porodičnog nasilja, već da uvedemo novu statistiku - koliko nasilnika je kažnjeno, koliko hitnih mera doneto, koliko njih se našlo iza rešetaka", poručila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ove godine uzeti učešće u globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

Kampanja počinje danas, a završava se 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Izvor: SRNA