latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:42 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Novi Sad- Obilježeno prisajedinjenje Vojvodine Srbiji

U Novom Sadu danas je polaganjem vijenaca na spomen obilježja u gradu obilježeno 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Novi Sad - Obilježeno 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji - Foto: RTS
Novi Sad - Obilježeno 99 godina od prisajedinjenja Vojvodine SrbijiFoto: RTS

"Svake godine sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekujem 25. novembar, dan kada je ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novinarima, nakon što je delegacija Grada položila vijenac na spomen-tablu.

Na spomen-tablu vijenac je položio i predsjednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog savjeta Mirko Bajić, predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, kao i predstavnici Gradskog odbora Srpske radikalne stranke.

Više stotina članova SRS-a predvođeni pokrajinskim poslanikom Đurađem Јakšićem Јakšićem i drugim pokrajinskim poslanicima, sa državnim i stranačkim zastavama prošlo je ulicama Novog Sada i položilo vijence na spomen-tablu, ali i na spomenik Јaši Tomiću, velikom narodnom tribunu tog vremena i učesniku Velike narodne skupštine.

Prethodno je delegacija SRS-a položila je vijenac na grob nacionalnih velikana i narodnih tribuna Svetozara Miletića i Јaše Tomića na novosadskom Uspenskom groblju.

Na današnji dan 1918. Velika narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena donijela je istorijsku odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Velika narodna skupština održana je u nekadašnjem novosadskom Hotelu "Grand", u strogom centru Novog Sada, gdje danas stoji spomen-tabla na veliki datum.

Deklaraciju o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, pročitao je učesnicima Velike narodne skupštine Јaša Tomić. On je rekao da se odluka o prisajedinjenju donosi "srcem i razumom", poručujući da su osnovni ideali tog velikog čina ravnopravnost, sloboda i napredak.

U donošenju istorijske odluke učestvovalo je i sedam žena koje su još u to doba imale pravo glasa, a među njima i kćerka velikog Svetozara Miletića, čiji monumenatalni spomenik, simbol Novog Sada, krasi centar grada.

Vrlo malo žena u Evropi u to vrijeme imalo je pravo glasa.

Sljedeće godine biće obilježen vijek od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, a centralna proslava tog velikog jubileja biće održana u Beogradu.

Izvor: SRNA