latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:08 ⇒ 26/11/2017 | 12:39 | Autor: RTRS

Intenzivirana potraga za argentinskom podmornicom (VIDEO)

U Argentini se nastavlja potraga za podmornicom "San Huan" koja je nestala prije devet dana u Јužnom Atlantiku. U potrazi učestvuje deset zemalja, među njima Rusija i Sjedinjene Države.
Podmornica - Foto: RTRS
PodmornicaFoto: RTRS

U Argentini su već ruski pomorski eksperti i avion "Antonov-124", a do kraja sedmice stiže i istraživački brod "Јantar".

Argentinski, ruski, američki i britanski brodovi i avioni pretražuju područje od 480.000 kilometara kvadratnih u potrazi za nestalom podmornicom. Ovo je potraga "za iglom u plastu sijena", pošto je teritorija koju pretražuju veličine Španije. Vremena je sve manje i sve je manja nada da će 44 člana posade biti pronađeni živi, jer podmornica ima zalihe oksigena za deset dana. Od potrage niko ne odustaje, a predsjednik Argentine uzda se u pomoć Rusa i Amerikanaca.

- Spasilačka operacija se nastavlja, posebno sada kada imamo pomoć međunarodne zajednice. To znači da sada imamo naprednu tehnologiju i opremu. Mislim da ćemo uskoro pronaći podmornicu - kaže predsjednik Maurisio Makri.

- Ne odbacujemo nijednu hipotezu, nijedan scenario i za sada ne postoji datum za okončanje potrage - naveo je portparol Vlade Enrike Balbi.

Teorije zavjere; a i vlasti nešto kriju...

Od nestanka podmornice, u Argentini kruže razne teorije. Prema jednoj, posada je bila na tajnom zadatku, a prema drugoj je napadnuta. Veliku zabunu izazvao je tvit američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je napisao da je u podmornici 45 članova posade, pa je za pristalice teorija zavjere i to bio zanimljiv podatak, sve dok se nije ispostavilo da je Tramp pogriješio. Teorije zavjere mornarica demantuje.

- Podmornica je plovila od mjesta Ušuaja do Mar del Plata. Nije bila na tajnoj ili specijalnoj misiji. Јednostavno je obavljala svoje redovne dužnosti. Ne postoje nikakvi dokazi da je na podmornicu izvršen napad - tvrdi Balbi.

Porodice članova posade ogorčene su na vlasti, jer su im tek sedam dana od nestanka podmornice saopštili da je nekoliko minuta nakon posljednjeg kontakta sa posadom na "San Huanu", na području na kojem se podmornica nalazila, zabilježena eksplozija.

- U srijedu ujutro desila se eksplozija ili požar. Nakon toga podmornica je potonula na 3.000 metara i to je sve što znamo. Niko nam ništa ne govori, ne kažu nam da su mrtvi, ali to je logičan zaključak, ako je došlo do eksplozije. Oni su to znali i ranije i nisu nam rekli - ogorčena je supruga člana posade Itati Legisamon.

U argentinskim medijima se spekuliše da je podmornica bila u lošem stanju. Kupljena je od Nijemaca prije 34 godine, a proizvedena prije 36 godine. Budžet Ministarstva odbrane je svake godine sve manji, pa novca za održavanje nije bilo. Mornarica ne želi da komentariše pisanja medija, navodeći da ne želi da spekuliše o uzrocima nestanka podmornice.