latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:32 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Umrlo 300 italijanskih pripadnika KFOR-a po povratku sa Kosova

Italijanski vojnici koji su bili u misijama KFOR-a žele da pokažu da postoji veza između bolesti koje su dobili i njihovog boravka na Kosovu i Metohiji.

Od dejstva osiromašenog uranijuma, koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine bačen na Srbiju, do sada je umrlo 300 italijanskih vojnika KFOR-a, a oko 4.000 ih je bolesno.

Za vrijeme bombardovanja na teritoriju Srbije bačeno je između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma, a najviše na Kosovo i Metohiju.

Doktor Antioneta Gati kaže da su se nakon samo šest mjeseci boravka na mjestu zagađenja vojnici vraćali bolesni.

Do danas je umrlo 300 italijanski vojnika, 4.000 je bolesno, a osnovali su i društvo žrtava osiromašenog uranijuma.

Manje je poznato, navode stručnjaci, da je pored uranijuma na tlo Srbije bačena i druga količina opasnih hemijskih supstanci.

Dejstvo osiromašenog uranijuma koji je tokom bombardovanja bačen na Srbiju, izaziva oprečna mišljena stručne javnosti - od toga da je glavni uzročnik kancerogenih oboljenja, do toga da je bezopasan.

Tako radiolog Aleksandar Ivković kaže da je radioaktivnost, kako je "neko izračunao", jednaka za kilogram osiromašenog uranijuma i kilogram banana.

Sa druge strane stručnjak za eksplozive Mirjana Anđelković Lukić kaže da, kada osiromašeni uranijum udari u čvrstu površinu lako se pali, a njegovi produkti se u vidu dimnih čestica vjetrom raznose na velika rastojanja.

"Sputnjik" je ranije pisao da je italijanska vlada svojevremeno oformila šest odbora za istraživanje ovog problema, ali svi su odbacili vezu između izloženosti osiromašenom uranijumu sa slučajevima raka među italijanskim veteranima.

Iako zvaničnog priznanja nema, italijanska vlada je 2008. osnovala Fond sa 30 miliona evra za obezbjeđivanje finansijske nadoknade vojnicima oboljelim od raka koji je izazvala municija sa osiromašenim uranijumom.

Izvor: B92