latinica  ћирилица
02/12/2017 |  16:48 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Veterani Srpske: Dogovoriti zajedničku platformu u nastupu prema Vladi Srpske (VIDEO)

Veterani Republike Srpske pozivaju sve organizacije i saveze proistekle iz otadžbinsko-odbrambenog ratada sjednu za isti sto i dogovore zajedničku platformu u nastupu prema Vladi Srpske.
Veterani Srpske - Foto: RTRS
Veterani SrpskeFoto: RTRS

Cilj je, kažu, sistemsko rješavanje problema boraca-veterana koji, ističu, ne smiju biti socijalna, već zaslužna kategorija.

Tri su koraka na kojima Veterani Srpske insistiraju. Iz prvog, da status boraca bude definisan Ustavom Srpske, proističu i preostala dva – registar boraca i novi zakon o borcima.

"Ustav bi regulisao i karakter rata. Vidimo iz presuda haškog tribunala da se naš karakter otadžbinsko-odbrambenog rata dovodi u pitanje. Amandmanom na Ustav mi predlažemo ustavno određenje koje rat karakteriše upravo kao otadžbinsko-odbrambeni", istakao je predsjednik Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić.

Veterani su podržali inicijativu Boračke organizacije da budu zbrinuti borci stariji od 65 godina koji nemaju potreban penzioni staž i da Vlada u budžetu predvidi stavku od minimum osam miliona maraka za pomoć, kako kažu, braniocima otadžbine koji su u stanju socijalne potrebe. 

"Iako veterani smatraju da ta pojedinačna parcijalna rješenja ne doprinose u potpunosti rješavanju određenih pitanja, zato sam i upotrijebio izraz zbrinjavanje. Nažalost, u 2018. godini, to pitanje nećemo riješiti, ali ćemo se potruditi svi skupa da zbrinemo tu kategoriju ljudi", naglasio je  koordinator Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" za regiju Prijedor Mikan Drljača.

Јedan od razloga zbog čega to nije moguće sljedeće godine, krije se u činjenici da je potrebno mijenjati Zakon o PIO-u. Inicijativa BORS-a trebalo je ponudi preciznije podatke o broju boraca iz ove kategorije i preciznije kriterijume, poručili su veterani iz prostorija u Banjaluci, koje su u zakup na deset godina dobili od Direkcije za obnovu i razvoj pri Vladu Srpske, a koje su adaptirali vlastitim sredstima.