latinica  ћирилица
04/12/2017 |  10:59 ⇒ 11:04 | Autor: RTRS

Mijalkovski: Hag je morao da dokaže ratnu ulogu Alije Izetbegovića

Stručnjak za bezbjednost Milan Mijalkovski smatra da je Hag, ako je želio pomirenje u regionu, morao da dokaže ulogu Alije Izetbegovića u ratu u BiH, jer je 1991. godine formirana tajna teroristička organizacija "Patriotska liga" čiji je cilj bio da tu teritoriju očiste od nemuslimana i da pobiju i protjeraju Srbe.
Alija Izetbegović - Foto: Glas Srpske
Alija IzetbegovićFoto: Glas Srpske

Mijalkovski je naglasio da je Haški tribunal formiran u unipolarnom trenutku sa osnovnim ciljem da se dokaže da su Srbi jedini krivci za razbijanje Јugoslavije i da su samo oni činili zločine.

"Haški tribunal je samo jedan od faktora koji je prethodnih godina uticao na to da stanje u regionu bude trajno nestabilno, a sa ciljem da bi neko mogao ovde stalno da nadgleda. 'Atlantski savet' savetuje da treba da bude veće američko prisustvo na Balkanu. Od 1991. godine na ovamo, u obaveštajnom i vojnom smislu, njihovo prisustvo je i te kako naglašeno", rekao je Mijalkovski.

Mnogo jače od fizičkog, kaže on, jeste prisustvo njihovih agenata koji se nalaze u administracijama svih država regiona, a posredstvom agenture pomjeraju šahovske figure i kad zatreba istaknu nekoga ko kaže da treba mijenjati granice na Balkanu.

"Ponavljaju da će se situacija stabilizovati ako sledimo evroatlantske integracije. Postavlja se pitanje kako kada su ostavili trajne argumente da se svi u regionu međusobno mrze. Oni nisu sposobni već decenijama da integrišu tri do pet odsto muslimana u svojim zemljama, a misle da će nas stabilizovati ulazak u Uniju ili Alijansu. Pričaju nam prazne priče", ocijenio je Mijalkovski.

On je naglasio da bi, prema njihovom mišljenju, mir na Balkanu bio stabilan kada bi Srbija prihvatila nezavisno Kosovo, odrekla se Republike Srpske i kada bi Srbi rekli da su niko i ništa na ovim prostorima.

"Tada bi oni rekli da je stabilan mir na Balkanu, ali bi i to bilo privremeno. Za dvadesetak godina opet bi izbile tenzije. Oni već rade na tome i to ne samo na jugu Srbije, već i u Raškoj oblasti", upozorio je Mijalkovski.

Ako zaista žele pomirenje, istakao je Mijalkovski za "Sputnjik", Srbija najprije treba da susjedima koji su priznali lažnu državu Kosovo, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Albaniji, uputi poruku da je put za pomirenje da priznaju grešku i povuku priznanje Kosova.

"Svi oni su na posredan način učestvovali u NATO agresiji na Јugoslaviju zato što su svoju teritoriju stavili na raspolaganje Alijansi, to niko ne pominje. Onda su priznali su Kosovo, a sada hoće da nam uzmu deo teritorije i tražiće još, oni su nezajažljivi. Kad bi se Srbija svela na teritoriju predkumanovske Srbije, pre 1912. godine i tada bi mnogima predstavljala trn u oku zato što su njihove geopolitičke ambicije u odnosu na projekcije nekih velikih država iracionalne, ali oni guraju dalje", konstatovao je Mijalkovski.

Na pitanje šta očekuje od pregovora između Beograda i Prištine, Mijalkovski navodi da ukoliko SAD uspiju da se nametnu kao četvrti član u toj pregovaračkoj poziciji, a rukovodstvo Srbije pristane na to, to će biti katastrofa za Srbiju.

"Amerikanci su iskreni prijatelji jedino Albancima. Јa se nadam da naša država neće prihvatiti to. Ukoliko pristane na takav ultimatum, stvari će se odvijati krajnje nepovoljno za Srbiju, u smislu da Kosovo klizi ka jednoj potpunoj nezavisnosti. U tom slučaju Beograd bi trebalo da traži da se uključi Rusija", rekao je on.

Izvor:Srna