latinica  ћирилица
06/12/2017 |  17:12 | Autor: RTRS

Granična policija BiH: Za devet mjeseci 54 žalbe na rad policijskih službenika

Granična policija BiH za devet mjeseci ove godine primila je 54 žalbe građana i zastupnika pravnih lica koje se odnose na postupanje i rad policijskih službenika, nakon čega su pokrenuta 52 interna postupka protiv njih 68.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Disciplinskoj komisiji za policijske službenike Granične policije BiH dostavljeno je 38 zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka protiv njih 49, rečeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

Postupajući po ovim zahtjevima, disciplinska komisija prihvatila je svih 38 zahtjeva.

U prvostepenom disciplinskom postupku za 35 policijskih službenika izrečene su novčane kazne za teže povrede službene dužnosti, jedan postupak je obustavljen zbog odlaska u penziju, dok su trojici policijskih službenika u četiri odvojena postupka izrečene četiri sankcije prestanak radnog odnosa.

Na planu međunarodne saradnje, jedinice Granične policije BiH održale su 412 sastanka sa graničnim policijama susjednih zemalja na lokalnom nivou i 25 sastanaka na regionalnom.

U izvještajnom periodu Granična policija BiH je organima susjednih zemalja ustupila 373 predmeta i informacije, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za 18,8 odsto.

Na dan 30. septembra, sedam policijskih službenika nalazilo se u mirovnim misijama UN, i to četiri na Kipru, dva u Kongu i jedan u Јužnom Sudanu.

Јedan policijski službenik imenovan je za oficira za vezu u SELEC centru u Bukureštu.

Do 1. oktobra u Graničnoj policiji BiH bilo je zaposleno 2.099 lica, od kojih 1.901 policijski službenik, 50 državnih službenika, 148 zaposlenih i jedan pripravnik.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, predviđeno je 2.646 zaposlenih.

Zaključno sa 30. septembrom, odlukom direktora Granične policije BiH Zorana Galića, na suspenziji je 14 policijskih službenika.

Izvor: SRNA