latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:11 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

I.Sarajevo- Festival poezije za djecu i mlade (VIDEO)

U organizaciji Forum teatra i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od 12. do 14. decembra u Istočnom Sarajevu biće održan 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade.
Istočno Sarajevo- Festival poezije za djecu - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo- Festival poezije za djecuFoto: RTRS

Na konkurs je prispjelo više od 400 radova mladih pjesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, a ove godine prvi put i iz Federacije BiH i Makedonije.

Ovogodišnji festival posvećen je Јovanu Јovanoviću Zmaju, jednom od najvećih liričara srpskog romantizma i prvom piscu poezije za djecu u srpskoj književnosti. Naslov jedne od najljepših Zmajevih pjesama, "Al je lep ovaj svet", kao zadata tema, bio je inspitarivan mladim pjesnicima.

Pjesnikinja i predsjednica konkursne komisije Dara Sekulić kaže da su se učenici vodili zadatom temom, ali da su se istovremeno u njoj jako slobodno kretali, što je moguće kada je u pitanju Zmajev stih.

- Svi radovi su pokazali da je Zmaj još najomiljeniji pjesnik na području srpskog jezika - istakla je Sekulićeva.

Oranizatori najavljuju istinski praznik pisane riječi u Istočnom Sarajevu.

Direktor Forum teatra Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić rekao je da će na festivalu nastupiti i poznati dječiji pjesnici, te uručene nagrade pobjednicima 16. konkursa, kao i da će ugostiti nagrađene mlade pjesnike 15. konkursa.

- Uz dobru poeziju svako dijete ima priliku da zdravo i kvalitetno odraste. Poezija od mladih stvara empatične i emotivne osobe, sposobne da vole život, bližnjeg, njeguju srpski jezik, ćirilično pismo i da svojim doživljajem pjesama Јovana Јovanović Zmaja učenici pokažu svoju kreativnost - kaže predsjednica Savjeta festivala Danijela Mrda.

Organizatori su zadovoljni kvalitetom više od 400 radova, ali i razočarani jer se ove godine srednjoškolci nisu odazvali u očekivanom broju. NAli, sve je veći broj zrelih pjesničkih bardova koji rado dolaze u Istočno Sarajevo i druže se sa djecim. Uz Daru Sekulić i Toda Nikoletića pozivu su se odazvali o Ismet Bekrić, Violeta Јović, Mirko Vukovića i drugi ugledni pjesnici.