latinica  ћирилица
10/12/2017 |  17:35 ⇒ 11/12/2017 | 09:54 | Autor: RTRS

Okupljanje majki ili politički skup; materinski dodatak postao poligon za političke obračune? (VIDEO)

Oko stotinu majki nezadovoljnih odredbom o naknadama za nezaposlene porodilje u novom Zakonu o dječijoj zaštiti i onih koji ih podržavaju, okupilo se danas ispred Narodne skupštine. Zahtijevaju da naknada bude isplaćivana i majkama čija su djeca rođena u ovoj godini i koja će biti mlađa od 12, odnosno 18 mjeseci u vrijeme stupanja na snagu novog zakona.
Protesti nezadovoljnih majki - Foto: RTRS
Protesti nezadovoljnih majkiFoto: RTRS

Nezaposlena majka Anja Kostić na okupljanje je došla sa četveromojesečnom bebom. To joj je drugo dijete, a jedini izvor prihoda za njenu porodicu je muževljeva plata.

"Mi samo tražimo naše pravo, da se nadoknada isplaćuje za bebe koje imaju manje od 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete ili ako je riječ o blizancima", kaže Kostićeva.

Okupljene majke traže da se ovo pravo omogući i njima, i to za period od 1. januara do isteka 12 ili 18 mjeseci starosti djeteta, a ne retroaktivno od datuma rođenja. Da bi to postigli, pokušaće da djeluju amandmanski, a predlagač bi trebalo da bude Udruženje 4+.

Predsjednik ovog udruženja jovan Radovanović ističe da oni mogu dati prijedlog na skupštinskim odborima i to će, kako kaže i uraditi. 

"Mi učestvujemo u radu 10-ak odbora u skupštini, biće više naših članova u tim odborima gdje ćemo davati svoje prijedloge", kaže Radovanović.

Iz Vlade poručuju da je novim zakonom ova naknada uvedena prvi put u istoriji Republike Srpske i da bi novi zakon trebalo da podrže svi. Nerealnim zahtjevima se, kako navode, skupljaju jeftini politički poeni.

"Јako nerealno izgleda da neki zakon stupi na snagu 2018. godine, a da obuhvata ili tretira one korisnike, odnosno žene, koje su se porodile 2016. godine. Neko će onda reći zašto nije i za 2015, a neko zašto nije od postanka RS", rekla je premijerka Cvijanović.

Iako su učesnici skupa insistirali da njihovo okupljanje nije politički motivisano, organizator je bio PDP-ov odbornik Draško Stanivuković, a javno ga je, posredstvom društvenih mreža, podržao i Igor Crnadak. Pojedini portali objavili su da je među okupljenima bilo 100-njak aktivista PDP-a i samo 15 majki. Oglasili su se i aktivi žena Ujedinjene Srpske i SNSD.

"Za navedenu zakonsku mjeru obezbijeđena su sredstva, te se za majke koje nisu obuhvaćene ovim Zakonom traže nova rješenja, a ne da majke koje ostvaruju pravo na dodatak budu uskraćene radi politikanstva onih kao što je PDP, koji se do sada nisu sjetili da treba podržavati majke", stoji u saopštenju Ujedinjene Srpske.

Iz Aktiva žena SNDS-a poručuju da i i pored toga što su sve stranke podržale ovaj zakon, PDP se, kako se navodi, jedini našao da kritikuje i čime želi da stopira zakon i ovaj revolucionaran iskorak, umjesto da svi podrže ono što je pozitivno.

Upravo zbog mogućih političkih konotacija, u organizaciji današnjeg okupljanja nije učestvovao ni predsjednik Udruženja 4+ Јovan Radovanović.

Novo okupljenje zakazali su za utorak, za kada je zakazana sjednica Narodne skupštine.