latinica  ћирилица
11/12/2017 |  13:40 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Vladiki Grigoriju Kočićevo pero i knjiga 22. decembra

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije dobitnik je nagrade "Kočićevo pero" za zimu i godišnje nagrade "Kočićeva knjiga" za 2017. godinu, saopštila je Zadužbina Petra Kočića.
"Preko praga" vladike Grigorija - Foto: RTRS
"Preko praga" vladike GrigorijaFoto: RTRS

Žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Јergović i Mladen Vesković, odlučio je da prestižnu nagradu "Kočićevo pero" dodijeli vladiki Grigoriju za zbirku priča "Preko praga", dok je istom piscu pripala i nagrada "Kočićeva knjiga" koju Zadužbina dodjeljuje za cjelokupno književno stvaralaštvo.

- Zbirka "Preko praga", napisana lijepim kočićevskim jezikom, jeste ispovjest duše autorove koja je i duša jednog pokoljenja suočena s velikim iskušenjima krajem prošlog vijeka: samim tim i istorija nacionalna i evropska viđena iznutra, kroz ljudske i porodične sudbine - naveo je Vukolić u obrazloženju.

Kad je riječ o autorovom cjelokupnom književnom djelu, Vukolić je naglasio da "danas vladika Grigorije predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovjedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović i drugi".

Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" biće svečano uručene laureatu 22. decembra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Izvor: Agencije