latinica  ћирилица
14/12/2017 |  12:47 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Prva SDS: Gradska skupština projektuje pad privredne aktivnosti

U Bijeljini je danas održana pres konferencija Inicijativnog odbora Prve SDS, na kojoj je predsjednik IO Slobodan Maksimović najavio za subotu u 13 časova osnivačku skupštinu Prve SDS Bijeljina, kojoj će između ostalih prisustovati i predsjednik Prve SDS Radomir Lukić.
Bijeljina: Prva SDS - Foto: RTRS
Bijeljina: Prva SDSFoto: RTRS

Na osnivačkoj skupštini nove stranke u Bijeljini izabraće se gradski odbor, predsjednik i dva potporedsjednika.

Zoran Arsić član IO Prve SDS Bijeljina govorio je o predloženom rebalansu budžeta Grada Bijeljina koji će biti sutra pred odbornicima, ističući da je najvažniji dokument za Bijeljinu loše planiran.

"Odbornicima će biti uskraćena mogućnost upoređivanja stavki budžeta iz prethodnog budžeta i novih stavki koje se planiraju u budžetu za 2018 godinu. Nove stavke budžeta se porede sa stavkama iz prvobitnog rebalansa u 2017. godini, a ne sa stavkama koje se planiraju usvojiti drugim rebalansom u 2017. gdoini. Novim budžetom je planirano 47 miliona KM, odnosno 5 miliona manje u odnosu na 2017. godinu koji je ostvaren 89 odsto. Prva SDS ne podržava planirano novo zaduženje na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine u iznosu od 5 miliona KM jer je grad već prezadužen i na otplatu rate kredita u 2018. godini ići će 7,22 miliona KM, što se približava zakonski dozvoljenom okviru od 18 odsto budžeta. Krajnje je vrijeme da donosioci odluka prestanu sa praksom stvaranja privida blagostanja i dobrog života a koje će platiti buduće generacije. Kapitalni rashodi imaju ozbiljan pad, njihovo ostvaranje se planira na nivou od 69,4 odsto u odnosu na 2017. godinu. 5,4 miliona KM je mali za te namjene u odnosu na projektovani budžet", istakao je Arsić.

Centralni problem budžeta za 2018. godinu, ističu u Prvoj SDS, jeste projektovani pad prihoda od direktnih poreza (prihodi od ličnih primanja, stopa izvršenja od 93 odsto u odnosu na 2017., porezi na imovinu, ostvarenje od 99 odsto, porez na prihod od samostalnih djelatnosti ostvarenje 92 odsto).

"Takođe, planiran je i pad neporeskih prihoda, stopa ostvarenja u odnosu na budžet 2017. godine je 85 odsto. Sve ovo govori da Gradska skupština projektuje pad privredne aktivnosti na području grada što je loša poruka", zaključio je Arsić.