latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:10 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Pred bijeljinskom gradskom skupštinom sutra Prijedlog budžeta za narednu godinu (VIDEO)

Pred bijeljinskom gradskom skupštinom sutra će se naći Prijedlog budžeta za narednu godinu. Opozicija ga je već nazvala pripremom za predizbornu kampanju.
Bijeljina - skupština - Foto: RTRS
Bijeljina - skupštinaFoto: RTRS

Opozicija u Bijeljini tvrdi da je budžet za narednu godinu potrošački i da ga je skupštinska većina, okupljena oko SDS-a  kreirala radi pokrivanja troškova predstojeće predizborne kampanje.

"Gradske vlasti su tvrdile da će taj novac biti utrošen za vraćanje starih kredita i kapitalne investicije, danas na kraju ove godine svjedoci smo da jedini kapitalni projekat koji je urađen ove godine u gradu Bijeljina je kružna raskrsnica kod Bleda", rekao je odbornik SNSD-a Dragan Knežević.

Opozicija ukazuje i na to da se krediti ne troše namjenski. Mada je bilo planirano da se 2 miliona maraka uloži u izgradnju kanalizacije za ove namjene utrošeno je samo 400.000 maraka, a javnosti nije obrazloženo šta se desilo sa ostatkom novca. Opštinska vlast odbacuje ove kritike.

"Svi krediti utrošeni su za kapitalne investicije, kanalizacioja, infrastruktura, industrijska zona...", naveo je načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić.

Budžet je predložen u istom iznosu, kao i ovogodišnji 47 miliona maraka, a jedino će biti povećane plate zaposlenih i to za čak 1,4 miliona maraka više u odnosu na ovu godinu.

"Za 2017 plan je bio 9,6 miliona,a u 2018. godini gotovo 11 miliona za plate", istakao je odbornik SP-a Srđan Mijatović.

"Odbornici skupštinske većine su zaboravili i socijalno ugrožene i borce i penzionere koji su glasali za njih", porčio je predsjednik GO SNSD Bijeljina Nedeljko Ćorić.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta iskazan je suficit od čak 5,7 miliona maraka, ali to ne znači da će ovaj novac biti usmjeren tamo gdje je najpotrebniji- u socijalnu zaštitu. Mada se za ove namjene izdvaja oko 11 odsto budžeta grada, to neće biti dovoljno.

"Već je otvoren dnevni centar za djecu u riziku, očekujemo i početak rada dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama", izjavio je Milan Simeunović iz Centra za socijalni rad Bijeljina.

Lokalne ustanove poput Centra za kulturu, Muzeja Semberije, Turističke organizacije potrošiće tek deseti dio novca za oblast koja im je svrha postojanja, a ostatak na plate. Planirana sredstva uglavnom im ne pokrivaju ni osnovne troškove , ali većina njih računa na rebalans kojim svake godine lakše dolaze do novca.