latinica  ћирилица
16/12/2017 |  15:49 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Rjabkov: Postoji rizik od eskalacije

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov upozorio je danas na rizik od eskalacije tenzija nakon što je Vašington pooštrio svoj stav prema razgovorima o nuklearnoj krizi sa Sjevernom Korejom.
Sergej Rjabkov (Foto:Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Sergej Rjabkov (Foto:Sputnik/ Valeriy Melnikov)

- Tužno je to što se ovi snažni zahtjevi ponovo pojavljuju u američkom stavu i izazivaju dodatan pritisak na Pjongjang. Vrijeme je da se prestane sa trkom u prijetnjama, pritiscima, ucjeni i postavljanjju preduslova i da se pređe na realnu potragu za političkim rješenjem - rekao je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, Pjongjang i Vašington postavljaju preduslove za razgovore i postoji rizik od nekontrolisane eskalacije.

Američki državni sekretar Reks Tilerson juče je pred Savjetom bezbjednosti UN odstupio od ranije ponude za bezuslovne razgovore za okončanje spora sa Pjongjangom.

Američki predsjednik Donald Tramp požalio se juče da "Rusija ne pomaže" u izvršenju pritiska na Sjevernu Koreju kako bi obustavila svoj nuklearni program.

Rjabkov je istakao da se nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN i govora višerangiranih predstavnika zapadnih država stiče utisak da je logika pritiska dominantna u njihovom pristupu.

On je upozorio da je trenutna situacija veoma opasna.

Izvor: Srna