latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:53 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Oficir tzv. Armije BiH osumnjičen za zločine protiv čovječnosti

Policijska uprava Doboj dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv bivšeg visokopozicioniranog oficira takozvane Armije BiH, osumnjičenog da je učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u Doboju 1992. godine.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Policijske uprave Doboj saopšteno je da je Tužilaštvu 15. decembra dostavljen izvještaj protiv jednog lica sa područja Federacije BiH, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

"Za prijavljeno lice postoji osnov sumnje da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, u periodu od jula do kraja decembra 1992. godine učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užoj i široj zoni gradskog jezgra grada Doboja", navodi se u saopštenju.

Prilikom granatiranja, od raketa ispaljenih sa položaja takozvane Armije BiH, u tom periodu, u užem jezgru grada smrtno je stradalo 13, a teže i lakše ranjeno 18 civila.

Bivši visokopozicionirani oficir takozvane Armije BiH osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti lica za vrijeme rata.

Policijska uprava Doboj u prethodnom periodu podnijela je tri izvještaja protiv 10 lica zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna