latinica  ћирилица
27/12/2017 |  16:06 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Predavanja gimnazijalcima o istoriji Srpske (VIDEO)

U banjalučkoj Gimnazije učenicima završnih razreda u programu obilježavanja Dana Republike Srpske održano je predavanje "RS - misli na otadžbinu".
Predavanje gimnazijalcima - Foto: RTRS
Predavanje gimnazijalcimaFoto: RTRS

Predavanja na kojima se učenici širom Republike, upoznaju sa istorijom Srpske od njenog nastanka do danas organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Republički Centar za istraživanje ratnog zločina.

Srpsku koja je u ratu stvarana 90-ih godina prošlog vijeka, treba u miru da bude očuvana. Zbog toga je prije svega važno izgraditi kulturu sjećanja i prenijeti je na mlade.

- Prije svega je jako važno da ovi mladi ljudi shvate koliko je važno da se očuva kultura sjećanja - istakao je Milorad Kojić, direktor Repubčličkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Zaboravljajući sopstvene žrtve, lako možemo doći u situaciju da izgubimo i stečenu slobodu, za koju bi se ponovo morali boriti, poručio je banjalučkim gimnazijalcima resorni ministar Dane Malešević.

- Kako gajiti kulturu sjećanja najbolje možemo naučiti od Јevreja, koji nisu zaboravili svoje nevino stradale u Drugom svjetskom ratu - naglasio je Malešević.

O Republici Srpskoj i njenoj istoriji od nastanka do danas čuli su i učenici u Istočnom Sarajevu.

Osim u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predavanja o istoriji Republike Srpske održana su i gimnazijalcima u Bijeljini, Doboju, Trebinju.