latinica  ћирилица
04/01/2018 |  16:55 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Savjet ministara utvrdio više akata i informacija

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, kojim se unapređuju postojeća rješenja i otklanjaju nejasnoće radi boljeg sprovođenja ovog zakona u praksi.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Izmjenama Zakona skraćuje se rok za podnošenje tužbe sa ranijih 60 na 30 dana, čime se strankama omogućava ostvarivanje prava na sudsku zaštitu u kraćem roku ukoliko smatraju da njihovo pravo nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave. Dopunama je, između ostalog, omogućeno pokretanje upravnog spora pod istim uslovima građanima i pravnim licima koji su učestvovali u upravnom postupku.

Novim zakonskim rješenjima, usklađenim sa propisima u ovoj oblasti sa zemljama u okruženju, propisano je da svaka stranka dokazuje činjenice na koje se poziva, a sud će isključivo biti vezan tužbenim zahtjevom. Predlaganju zakona prethodile su konsultacije u kojima su, između ostalih, učestvovale i nevladine organizacije čije su sugestije uvažene.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, SM je podržao inicijativu Savjeta za lica sa invaliditetom o usklađivanju Pravilnika o obilježavanju vozila kojim upravlja ili kojim se prevozi lice sa invaliditetom 100 odsto. Resorno ministarstvo će dostaviti informacije o preduzetim i planiranim mjerama u vezi sa inicijativama Organizacije amputiraca UDAS iz Banjaluke i drugih organizacija lica sa invaliditetom iz BiH.

Više organizacija zatražilo je preispitivanje važenja ovog pravilnika, ističući da je u pojedinim dijelovima diskriminatorski za lica sa invaliditetom.

Utvrđen je Prijedlog protokola o izmjenama i dopunama Protokola između Savjeta ministara i Vlade Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina – zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu sa ciljem jačanja bilateralne saradnje. MIP BiH dostaviće ovaj prijedlog protokola Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti medija između Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Kancelarije za informisanje Državnog savjeta Kine. Nadležna tijela BiH i Kine u skladu sa ovim memorandumom aktivno će sarađivati u programima razmjene između medijskih organizacija, uključujući razmjenu programa i vijesti te zajedničkih prenosa.

Osim toga, radiće na uspostavljanju mehanizma za podsticanje saradnje i razmjene u oblastima štampe, izdavaštva, emitovanja, filma i televizije. Prijedlog memoranduma biće dostavljen Predsjedništvu BiH na odobravanje.

Usvojen je i Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja BiH za period 2018-2021. godina, koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri. Usvajanjem ovog dokumenta stvaraju se uslovi da domaći poljoprivredni proizvođači, putem projekata, dobiju milionska sredstva iz fondova EU, što će biti još jedna pozitivna vijest koja odražava ukupan progres u BiH, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta ministara navode da će strateški plan obezbijediti široki okvir koji će voditi postepenom usklađivanju poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru BiH sa najboljim praksama EU. Ovaj plan u potpunosti poštuje nadležnosti entiteta, a u njegovoj izradi ravnopravno su učestvovali predstavnici entitetskih vlada, čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske snosiće sve troškove arbitražnog postupka u predmetu po tužbi slovenačkog "Elektrogospodarstva" protiv BiH i isplatiće iznos na osnovu konačne arbitražne odluke ukoliko bude obavezivala BiH, navodi se u Sporazumu Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH u vezi sa arbitražnim postpupkom sa Slovenijom.

BiH će u ovom sporu nastaviti da zastupa Pravobranilaštvo BiH i advokati i advokatske kancelarije za pružanje međunarodnih ekspertskih pravnih usluga izabranih u skladu sa postupkom javnih nabavki, navodi Savjet ministara.

Riječ je o arbitražnom sporu koji je "Elektrogospodarstvo" iz Slovenije pokrenulo protiv BiH, pozivajući se na prijeratna ulaganja u RiTE Ugljevik, sa zahtjevom za naknadu od 1.359.645.000 KM.

Na sjednici je data saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama Savjeta ministra i Vlade Republike Srpske u vezi sa ovim arbitražnim postupkom.

Donesena je i odluka o utvrđivanju funkcija, struktura i tijela BiH nadležnih za sprovođenje programa teritorijalne saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA 2/ 2014-2020.

Na ovaj način Savjet ministara ispunjava obavezu iz Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za sprovođenje finansijske pomoći EU BiH u okviru IPA 2, kao i zaključenih bilateralnih i trilateralnih sporazuma.

BiH učestvuje u šest programa teritorijalne saradnje u okviru IPA 2, i to tri programa prekogranične saradnje sa susjednim zemljama, te tri transnacionalna programa - Dunavski, Mediteranski i Јadransko-jonski.

Prema odluci, Direkcija za evropske integracije u skladu sa Okvirnim sporazumom vrši poslove iz nadležnosti operativne strukture u programima prekogranične saradnje koji se sprovode u direktnom i indirektnom sistemu upravljanja.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o realizaciji projekta "Uspostavljanje Operativno-komunikacionog centra BiH - 112", u kojoj je navedeno da je potpuno realizovan.

Na ovaj način je uspostavljen, opremljen i u funkciju stavljen Operativno-komunikacioni centar BiH - 112 na lokacijama u Sarajevu i Tuzli. Za realizaciju ovog projekta iz budžeta institucija BiH izdvojeno je više od 4,2 miliona KM.

Usvojen je i završni izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 "Žene, mir i bezbjednost" u BiH, 2014-2017 u kojem je navedeno da je postignut napredak u sistemskom pristupu uvođenja principa ravnopravnosti polova u rad nadležnih institucija, posebno sektora odbrane i bezbjednosti, a s ciljem povećanja učešća žena u vojsci, policiji i mirovnim misijama.

Postotak učešća žena u mirovnim misijama sada iznosi 30 odsto i povećan je za šest odsto u odnosu na 2014. godinu, odnosno za 14 odsto u odnosu na 2010. godinu.

U ovom periodu unaprijeđene su baze podataka koje su sada razvrstane po polu i redovno se ažuriraju u institucijama BiH, a značajno je porastao i broj inicijativa iz nadležnih institucija da se zakoni, podzakonski akti, strategije, politike i programi usklađuju sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH.

Broj akata, koje institucije sektora bezbjednosti redovno dostavljaju na mišljenje Agenciji za ravnopravnost polova, porastao je tri puta.

Uz kontinuiranu regionalnu saradnju, koja je praćena razmjenom dobrih praksi u ovoj oblasti, ostvarena je saradnja i na širem međunarodnom nivou, što je omogućilo bolju promociju BiH.

Izvor: SRNA