latinica  ћирилица
04/01/2018 |  18:16 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Počeo proces protiv Delimustafića i ostalih (VIDEO)

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počeo je jedan od najobimnijih procesa za organizovani kriminal, u kojem je, prema optužnici, učestvovalo 38 fizičkih lica i osam pravnih subjekata.
Proces Delimustafiću - Foto: RTRS
Proces DelimustafićuFoto: RTRS

Prvooptuženog Aliju Delimustavića, ratnog ministra policije tzv. Republike BiH, i ostale optužene u predmetu "Pravda“" Kantonalno tužilaštvo tereti za višegodišnje nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina umrlih, protjeranih ili raseljenih Sarajlija.

Već sada je izvjesno da bi proces mogao da potraje godinama.

Problem kada ih ne smjeste na optuženičku klupu, još veći smjestiti ih sve – bar optužene u predmetu "Pravda".

Sistemski kriminal i korupcija kojim su najmanje sedam godina po Sarajevu harali bivši ministar policije, sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenziku, opštinski službenici, sudski kuriri, direktori firmi...

Sudnica ispunjena do posljednjeg metra, a opet trećina nije prisustvovala.

Oni koji jesu, kažu nisu krivi.

"Mozak" koruptivnih radnji, prijeratni kontroverzni biznismen, ratni policijski logističar u prljavim sarajevskim poigravanjima terorističkom jedinicom "Ševe", a poslije rata uzurpator tuđe imovine – Alija Delimustafić.

Јedini od prisutnih, o krivici se nije izjasnio, jer mu se u sudnici nije pojavio jedan od dva već angažovana advokata. A traži ih čak šest.

Delimustafić je i prije kraja ročišta vraćen u pritvor iz kojeg je za proteklih više od godinu, odlazio i vraćao se. Njegova desna ruka, sudija Lejla Fazlagić Pašić još nije isporučena iz Hrvatske, gdje je prebjegla. A upravo je ona najzaslužnija za sudsko "ovjeravanje" od vlasnika ili nasljednika, otetih nekretnina. Njih najmanje 70 – vrijednih bar 10 miliona maraka - utvrdila je istraga.

- U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama, kaže Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Otimali su i od živih.

Proslavljeni fudbaler Radmilo Mihajlović godinama je vodio sudske sporove za kuću kupljenu pred rat u eltinom sarajevskom naselju Koševsko brdo.

Stigao je i do Ustavnog suda BiH.

Uzalud – kriminal je bio jači.

Delimustafić sa saradnicima izvršio je preknjižavanje nekretnine na brata mu Envera. U otetoj kući "bratski" su čak povremeno i živjeli.

- Dao sam mu rokove. On je ljutito reagovao kazavši da neće da izađe iz kuće, niti će da plati, da je on vlast u Sarajevu, da ima kontakata po sudu te da su Srbi učinili zlodjela i da se on ne osjeća odgovornim da to plati, priča Radmilo.

Mihajlović je istu kuću morao čak dva puta da "kupi". A ko će i kada će njega i ostale oštećene, bar materijalno da obešteti, ni sarajevski vidovnjaci ne mogu da procjene.

Advokati i pravnici, poučeni iskustvom, najavljuju, biće ovo dug proces.

- Procesni horor što bi se reklo. Bilo je ovakvih slučajeva gdje sam ja lično učostvovao po nekih 20-ak optuženih, 25 optuženih i znam jedan od tih postupaka se ni do dan danas nije završio, navodi advokat DŽemala Karića, Senad Bilić.

Zakon o krivičnom postupku dozvoljava razdvajanje postupka za sve optužene.

Međutim, ukoliko sudsko vijeće ostane pri zahtjevu tužilaštva za objedinjenim procesom, to bi značilo da će i ova, najveća kantonalna sudnica biti nedovoljna – 46 optuženih, najmanje toliko advokata, tužioci, sudije, njihovi saradnici, obezbjeđenje...

U Sarajevu, već kao doskočica, kruži ideja da će sud u potrazi za adekvatnim prostorom, pomoć potražiti upravo od optuženih, možda i neku veleljepnu otetu nekretninu.

Na stranu smještajni problem, procesni je još i veći – svako odsustvo optuženog, advokata ili člana sudskog vijeća značiće odgađanje ročišta.

Prvo bi trebalo da bude najkasnije za dva mjeseca!

A posljednje – ko zna!?

A koliko će tek da košta?