latinica  ћирилица
08/01/2018 |  16:14 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Tuzla: Vladika Fotije služio liturgiju povodom drugog dana Božića

Drugog dana pravoslavnog Božića, u katedralnom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. U Tuzli danas živi tek 450 srpskih porodica, pa su i pravoslavne crkve uglavnom puste.
Tuzla: Božićna liturgija - Foto: RTRS
Tuzla: Božićna liturgijaFoto: RTRS

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zvorničko – tuzlanski Fotije. Podsjetio je vjernike na očuvanje tradicije i vrijednost Božića, koji se slavi kao praznik spasenja čovječanstva.

"Ovaj praznik je praznik porodice i treba da postane svojina jednog naroda i društva. Daj bože da tako bude i u Tuzli. Ljudi trebaju da se mođusobno pozdravljaju sa `pomoz Bog` i da budu blagovjesnici mira Božijeg", istakao je vladika Fotije.

Svake godine sve je manje pravoslavnih vjernika na području tuzlanske parohije. Prema zvaničnoj evidinciji, trenutno je tek 450 pravoslavnih domova, ističu ovdašnji sveštenici.

"Јedan dio Srba u Tuzli ne praktikuje svoju vjeru izuzev u smrtnim slučajevima. Božićnoj liturgiji prisustvovali su oni koji i inače redovno dolaze u crkvu. Iako je to mali broj vjernika, mi služimo njima i sa njima se molimo Bogu", naglasio je protojerej stavrofor Milan Topić.

Drugog dana Božića, pored praznika rođenja Isusa Hrista, SPC slavi i presvetu Bogorodicu - Sabor Majke Božije.