latinica  ћирилица
11/01/2018 |  08:03 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Pomen Zoranu Cvijetiću (VIDEO)

Veterani službi bezbjednosti Republike Srpske, pripadnici PU Istočno Sarajevo, borci Vojske Republike Srpske i predstavnici grada i opština Istočnog Sarajeva obilježili su danas 24 godine od pogibije prvog ministra unutrašnjih poslova nekadašnje Srpske autonomne oblasti Romanija Zorana Cvijetića.
Pomen Zoranu Cvijetiću - Foto: RTRS
Pomen Zoranu CvijetićuFoto: RTRS

Cvijetić je među prvima stao u odbranu srpske nejači i domova, i hrabro, na obroncima rodne Romanije, postrojio srpske policajce.

Dvije godine ih je predvodio. Stizao je tamo gdje je bilo najteže, ali snajperski hitac sa muslimanskih položaja na brdu Mojmilo prekinuo je njegov herojski put. Borce sa Romanije ostavio bez vođe, a četvorogodišnjeg Sergeja bez oca koji je danas prvi put bio na mjestu očeve pogibije. Riječi su presahle, ali dječije uspomene, kaže, nisu izblijedile. Nisu ni sjećanja Zoranovih saboraca.

"Bio je omiljen kao starješina, njega je voljela sva policija jer je uvijek bio u prvim redovima. Sve dok postoji Udruženje veterana službi bezbjednosti, mi i naši potomci, čuvaćemo uspomenu na njegov herojski put", rakao je Radovan Pejić.

Smjenjivale su se muslimanske ofanzive na sarajevskom ratištu. Po jačini teško ih poredati. Baš kao i Zoranove kolege, policajce po hrabrosti. Njih 782 životom su odbranili temelje i granice Republike Srpske. Zajedno sa više od 22.000 srpskih vojnika.

Na poštovanje stradalih za Srpsku, opominju njihovi potomci , roditelji i saborci. Opominju da Srpska mora da bude zavjet sadašnjim i svim budućim generacijama.

Zoran Cvijetić je u predratnim godinama bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Sokolac, a za načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo imenovan je u aprilu 1992. godine.