latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:11 ⇒ 16/01/2018 | 11:38 | Autor: RTRS

Šta je cilj medijskih tvrdnji o navodnom postojanju paravojnih jedinica u Srpskoj? (VIDEO)

"Srbska čast", u ulozi paravojne formacije Republike Srpske, i danas je glavna politička tema.
Srbska čast - Foto: RTRS
Srbska častFoto: RTRS

Dok njihove pristalice ponavljaju da su humanitarna organizacija, registrovana u Srbiji, Veterani Srpske, na čiji poziv su boravili u Banjaluci, najavljuju tužbu protiv, kako kažu, odgovornih za medijsku hajku.

Za stručnjake za bezbjednost, riječ je o ozbiljnoj priči, koja treba da zamagli istinu o povratnicima sa sirijskog ratišta, teroristima koji ubijaju policajce, napadaju predsjednika susjedne države. Tvrde, nema paravojnih jedinica u Srpskoj, već postoji samo ozbiljna oružana sila u MUP-u, koja ima kapacitet da se nosi sa svim izazovima.

Do prije nekoliko dana "Srbska čast" imala je predznak humanosti! Sliku o njima promijenio je jedan sarajevski portal. Cilj za Veterane Srpske jasan – da se 9. januar prikaže kao dan parade paravojnih formacija.
Slijedi tužba!?

- Ministar bezbjednosti državne zajednice BiH Dragan Mektić svojim javnim istupom o tzv. paravojnim formacijama u Republici Srpskoj, svjesno laže u istom maniru kao što je Avdo Avdić potpisao, a Slobodan Vasković napisao, laž o paravojnim formacijama - kaže Duško Vukotić, predsjednik Udruženja građana Veterani Republike Srpske.

Dragan Mektić danas je otišao korak dalje u svojim tvrdnjima. "Srbska čast", tvrdi, daleko je od humanitarne organizacije. Nije više ni paravojna formacija, sada je vojna.

- Angažovana vojna formacija – ako pogledate na sajt "Srbska čast", piše mi smo garda. Od koga oni brane Republiku Srpsku? Prema kome su oni usmjereni? Šta će njima uniforme, šta će njima oružje? Zašto vježbaju gađanje - ističe Mektić.

Iz MUP-a nam je potvrđeno da ne postoji Interpolova potjernica za članovima "Srbske časti" i nemaju saznanja ili prijave o njihovim nelegalnim djelovanjima, ili aktivnostima. Nameće se pitanje, ako su, kako to Mektić smatra, prijetnja po nacionalnu bezbjednost, kako to da im nije zabranjen ulazak u BiH.

- Ako ministar Mektić dostavi takve podatke, MUP Republike Srpske će odmah reagovati, pohapsiti i razoružati takve pripadnike bilo koje paravojne jedinice i nećemo dozvoliti na teritoriji Republike Srpske formiranje bilo kakvih paravojnih jedinica. Mogu samo slobodno da kažem da su to jedne izmišljotine i takve jedinice ne postoje na tlu Republike Srpske - navodi Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Član "Srbske časti" Igor Bilbija podvlači – nemamo oružje, već samo dobru volju da pomažemo onima kojima je to potrebno.

- Obilazimo ljude. Nemamo sredstva nego kada imamo deset, 20 maraka, odemo, pomognemo bez obzira na vjeru naciju - navodi Bilbija.

Vijest o navodnim paravojnim formacijama u Srpskoj stiže u ozbiljnom trenutku, upozorava stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević, kada Američki senat razmatra rezoluciju u kojoj se ukazuje na mogućnost da Srpska blokira NATO put i da je predsjednik Milorad Dodik patrner ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dodaje, ovo je i trenutak u kojem se teroristi iz Sirije i Iraka vraćaju poraženi u BiH gdje, tvrdi, dobijaju kontraobavještajnu zaštitu od onih, koji plasiraju priču o paravojsci Srpske.

- Najveće paravojne jedinice u BiH su ti vehabijski pokreti, teroristi iz Alkaidinog miljea, pripadnici jedinica ISIL-a. Prikriti njih ovom pričom, to je cilj i zapadnih službi i Bakira Izetbegovića i Dragana Mektića i Osmice - navodi Galijašević.

A njihovo prisustvo nemoguće je sakriti. S vremena na vrijeme upozore na to evropske zemlje. Poput Njemačke koja je prošle godine BiH isporučila braću Hodžić, jer su predstavljali terorističku prijetnju. Tu su i islamisti iz Sirije, ali i medijska prašina koja je krajem prošle godine podignuta u vezi sa islamistima i paravojnim formacijama Bakira Izetbegovića.

- Ne moram svaki put kad govorim o anomalijama u Republici Srpskoj, da govorim i o Federaciji - dodaje Mektić.

Ne iznenađuje Galijaševića ovakav stav, jer je Mektić, po njegovom mišljenju, nije relevantan čovjek na relevantnoj funkciji. Tvrdi da je riječ o ucijenjenom političaru, koji bi u Sarajevu trebalo da obavlja poslove u ime Srpske, a ne suprotno.

- Ova priča nije iz njegove glave. Ovo je obavještajni projekat. Zapad očito priprema snažnije pritiske na Republiku Srpsku i kao prvi ešalon idu domaći izdajnici ili ljudi iz Sarajeva - ocjenjuje Galijašević.

Vijest su, čini se, zdravo za gotovo odmah prihvatile stranke Saveza za promjene. SDS, između ostalog, traži odgovor na pitanje ko je omogućio da u Narodnu skupštinu uđu predstavnici organizacije, čiji pojedini pripadnici, kako tvrde, imaju policijske dosijee, u Narodnu skupštinu. Iz skupštine je saopšteno, a Veterani Srpske su to i potvrdili, da su članovi "Srbske časti" u parlament ušli na poziv Veterana.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da je potpuno izvjesno da je Dragan Mektić u ratu sa svim srpskim organizacijama.

- Praviti od tih slika priču o paravojnim formacijama, mogu samo oni koji su ovo počeli kao ranu predizbornu kampanju - istakao je Stevandić.

Iz SNSD-a poručuju javnosti, SDS-u i kako ih nazivaju kreatorima pamfleta o navodnim paravojnim jedinicima da će Republika Srpska biti sačuvana, bez obzira na neargumentovane optužbe.

SDS se, navode, oglasila da bi ponovo dala puni doprinos neprijateljima Srpske, stranim agenturama i strukturama Bakira Izetbegovića, s ciljem da umanje značaj 9. januara - Dana Republike Srpske i nanesu štetu Srpskoj.