X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/01/2018 |  15:41 ⇒ 22:28 | Izvor: RTRS

Dodik Gardijanu: Reciklirana priča rizikuje štetu po stabilnost (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo glavnom uredniku Gardijana Ketrin Viner u kojem je demantovao da zvaničnici Srpske na bilo koji način podržavaju ili tolerišu paravojne jedinice unutar granica Republike, te upozorio da je riječ o recikliranim pričama koje su štetne po stabilnost u BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Članak pod nazivom "Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste" objavljen u Gardijanu 12. januara prouzrokovao je značajnu iritaciju u Republici Srpskoj i BiH.

Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog Gardijana citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provjere činjenice ili traženja komentara od administracije Republike Srpske.

Reciklirana priča rizikuje štetu po stabilnost i bezbjednost BiH, poslijeratne zemlje koja je još u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti", istakao je Dodik u pismu.

Pismo Dodika Gardijanu

On je naveo da je vrijedno napomenuti da ministar bezbjednosti BiH i član opozicione stranke u Republici Srpskoj Dragan Mektić ne daje nikakve dokaze kao ni dokaze za stavove izražene u samom članku.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske djelovaće odlučno u slučaju da dobije dokaze o paravojnim snagama koje djeluju na teritoriji Republike Srpske. Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmjeravaju fokus daleko od osnovnih bezbjednosnih problema sa kojima se BiH suočava i koje, u našoj perspektivi, sarajevske službe bezbjednosti ne adresiraju adekvatno", istakao je Dodik.

On je u pismu Gardijanu naveo da je riječ o prisustvu džihadističkih boraca u BiH, sve većem broj boraca terorističke organizacije "Islamska država" koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom Istoku i nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i bezbjednost Republike Srpske, BiH i šireg regiona.

Dodik je uputio poziv glavnom uredniku Gardijana da posjeti Banjaluku, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Izvor: SRNA