latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:51 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Nadležni iz BiH tvrde: Meso izvezeno u Tursku nije zaraženo

Po uobičajenoj proceduri saradnje sa Turskom, u slučaju svake sporne pošiljke obavještava se Kancelarija za veterinarstvo BiH, kao što je urađeno i sa spornom pošiljkom iz avgusta 2017. godine, saopšteno je iz te kancelarije.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

Naknadnom kontrolom izvoznih objekata "Bajra" iz Travnika, koje je koristio izvoznik mesa za Tursku, utvrđeno je da objekat ispunjava sve neophodne uslove i da nema prisustva Ešerihije koli. Uzorci su uzeti u prisustvu veterinara Kancelarije za veterinarstvo BiH i službenih veterinara iz Turske i objekat je nakon utvrđene kontrole ponovo dobio odobrenje za isporuku mesa, naveseno je u saopštenju ove kancelarije.

Kako ističu, svaka pošiljka mesa za koju se prilikom druge kontrole, u ovom slučaju na turskoj granici, ustanovi da je neispravna, ne vraća u Evropsku uniju, nego se prema jasno utvrđenim propisima, uništava na teritoriji Turske. To je urađeno i ovom prilikom i to su uobičajene procedure koje se, u ovakvim slučajevima dosljedno provode, kaže se u saopštenju.

Izvor: Agencije