latinica  ћирилица
23/01/2018 |  14:02 | Autor: RTRS

Kusturica čita Ekmečića i liči na lika iz "Mliječnog puta"

Poznati srpski i svjetski režiser Emir Kusturica dao je originalan intervju za ruske učenike posredstvom "Ruske riječi" i otkrio da bi na pusto ostrvo sa sobom ponio dva filma: "Rubljov" Andreja Tarkovskog i "Amarkord" Federika Felinija.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

Pitanja je postavljala novinarska sekcija u školi grada Verhnjaja Salda, a Kusturica je na pitanje šta trenutno čita odgovorio da je to knjiga "Istorija Srba", autora Milorada Ekmečića.

Učenike su interesovale razne stvari, pa čak i upečatljiva scena iz filma "Na mliječnom putu" kada Monika Beluči ušiva uvo glavnom junaku, te da li se poznati režiser ikada potukao zbog žene.

Kusturica je priznao da je to činio često i pohvalio se da je uvijek izlazio kao pobjednik.

Najveći ožiljci su smrt roditelja, rekao je poznati režiser i otkrio da bi rado snimio film sa Nikitom Mihalkovim i Andrejom Končalovskim.

Kusturica je otkrio ruskim đacima da govori nekoliko jezika - engleski, ruski, francuski i češki.

Da bi postao režiser čovjek treba da sve zna i da ništa ne zna.

Ono što je najvažnije za režisera jeste da bude kao arhitekta koji unutar okvira objektiva zapravo vuče linije koje se ne vide, ali kojima su povezani ljudi koji govore i izražavaju se tjelesno, rekao je Kusturica.

Poznati srpski režiser smatra da je srećan čovjek zato što je ostvario većinu svojih snova i otkriva da je po prirodi "žestok i milosrdan".

Na pitanje ruskih đaka na kojeg od svojih filmskih likova sebe podsjeća, Kusturica je odgovorio da je to lik Koste iz filma "Na mliječnom putu".

Kusturica će na Svjetskom prvenstvu u fudbalu navijati za Srbiju i Rusiju.

On priznaje da je svoju maštu pretvorio u stvarnost, a na pitanje šta bi savjetovao novinarima početnicima, Kusturica je odgovorio: "Da ne lažu".

Ruski portal navodi da Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf nije samo mogućnost za prikazivanje novih filmova i bliske susrete sa majstorima svjetske kinematografije, već i prilika za ekskluzivne reportaže i intervjue.

U tekstu se navodi da američki, mađarski, filipinski, palestinski, francuski i italijanski mediji šalju na Kustendorf najbolje reportere.

Izvor: SRNA