latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:01 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

Kakva je poruka, ubistvom u Kosovskoj Mitrovici, poslata regionu? (VIDEO)

Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu potrebno, naslov je autorskog teksta Edvarda DŽozefa, profesora američkog univerziteta DŽons Hopkins objavljenog u magazinu Forin polisi, u kojem iznosi skandaloznu tezu da bi ubistvo Olivera Ivanovića moglo da donese mir na Kosovu.
Ubistvo Ivanovića - refleksija na Balkan - Foto: RTRS
Ubistvo Ivanovića - refleksija na BalkanFoto: RTRS

To je samo dio unaprijed pripremljenog plana za Balkan, tvrde analitičari i zvaničnici Srbije i Srpske, koji očekuju i nove udare na sjeverni dio Kosova i Republiku Srpsku.

U tekstu za Forin polisi DŽozef piše da su atentat na Ivanovića izvršili, najvjerovatnije, moćni kriminalni elementi, koji, kaže bujaju na sjeveru pokrajine, gdje vlada bezakonje. Do ubistva Ivanovića dovela je, kaže dalje, iluzija o odvajanju sjevera od ostatka Kosova, koju gaji Srbija, uz podsticanje iz Rusije. Zaključuje da je ubistvo Ivanovića prilika da se razbija ta iluzija. Takve skandalozne izjave ne mogu da doprinesu razvijanju dobrih odnosa Srba i Albanaca i stabilnosti u regionu, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović.

- Ne mogu da zamislim da bilo ko, pogotovo univerzitetski profesor, može da kaže da iz smrti nekog čovjeka može da proistekne bilo šta dobro. Pogotovo mi je skandalozno zato što je od 2000. godine do danas na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba i malo ko je za to odgovarao, kaže Stefanović.

Na ovakav razvoj događaja juče je upozorio i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekavši da se stvarne ubice prikrivaju, a da će Ivanovićevo ubistvo biti iskorišćeno za pokušaj unitarizacije Kosova.

- Znate šta će se sad desiti. Nakon dva-tri mjeseca, ne, čim procijene, onda će njihova tvrdnja biti sljedeća: da je bila potpuna vlast vlasti iz Prištine i na sjeveru, ovo se ne bi desilo. I zbog toga moramo pojačati - poručuje Dodik.

Sve to dio je strategije stvaranja haosa, kako bi zapadni centri moći ostvarili uticaj na ovim prostorima, smatra analitičar Gostimir Popović. Dodaje da su i pokušaji spinovanja o paravojnim formacijama u Republici Srpskoj dio tog plana.

- To nema nikave veze sa paravojnim formacijama, ali ima veze sa uznemiravanjem javnosti, pritiscima na RS i njene institucije, koji će se, u ovom proljeću, snažno intezivirati, napominje Popović.

Priču o paravojnim formacijama i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić vidi kao udar na institucije i predizbornu strategiju Saveza za promjene. Nakon što je otkrivena ta laž, kaže Stevandić, počela je priča o pravljenju crnih listi.

Sada je odjednom počela priča – ma to je formacija koja će da utiče na političke neistomišljenike, više nećete da strašite Bošnjake da su to neki naoružani bradati momci, nego strašite ove druge – kao to će biti protiv SZP, ističe Stevandić.

U sjeni ovih propagandnih ratova, ostaju i sve glasnija upozorenja o opasnostima od islamističkog terorizma na Balkanu. Da prijetnja postoji, ocijenila je i Njemačka savezna vlada, odgovarajući na pitanja poslaničkog kluba Ljevica u Bundestagu, piše Dojče vele. Međutim, prave razmjere opasnosti nisu otkrivali, jer su odgovori na mnoga pitanja ljevice tretirani kao povjerljivi podaci, koji ne mogu biti saopšteni javnosti.