latinica  ћирилица
09/02/2018 |  18:22 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Mediji u FBiH optužili RTRS za medijsku hajku na klub "Askeri" (VIDEO)

Јoš se ne smiruju strasti oko afere obuke maloljetnih lica pod palicom članova kluba Askeri. Iako o tome izvještavaju gotovo svi regionalni mediji, pojedini iz Federacije optužili su RTRS da, izvještavanjem o ovoj aferi, želi da skrene pažnju sa, kako navode, paravojne formacije “Srbska čast”. Oglasio se i Naser Orić, koji je, dematujući da ima veze sa ovim obukama, iznio niz uvreda na račun zvaničnika Srpske i Srbije.
Naser Orić - Foto: RTRS
Naser OrićFoto: RTRS

U intervjuu za televiziju N1 Naser Orić tvrdi da nema nikakve veze sa klubom Askeri, koji je organizovao obuku maloljetnika, te da je njegov klub pod istim nazivom u procesu registracije. Dodaje da je on vojnik i da voli sve što je vojničko, ali da je njegovo ime zloupotrijebljeno u ovoj priči.

"Tu priču su napravili da bi skrenuli pažnju od `Srbske časti` i aktivnosti koje provode srpske službe u Republici Srpskoj. Ne odustaju od plana kojeg su imali 1992. godine", kaže Orić.

Međutim, iz bezbjednosnih službi ranije je potvrđeno da će biti istražene sve aktivnosti kluba Askeri, ali da, ipak, postoje indicije da je Naser Orić povezan sa ovim udruženjem.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, ističe da se u Upravnom odboru organizacije "Askeri" nalaze ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić i još dva lica. To su, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić, obojica poznati široj bh javnosti.

"Dervišić je bio u El Mudžahidu i bio je i privođen, a ono što posebno zabrinjava je otkud Naser Orić u Upravnom odboru Askera“, pita Ćeranić.

U MUP-u Srpske kažu da imaju određene podatke o ovom slučaju i da je nedopustivo da djecu obučavaju ljudi koji su na neki način povezani sa potencijalnim teroristima i povratnicima sa stranih ratišta.

"U pitanju je jedna potpuna indoktrinacija djece i radikalizacija budućnosti BiH koja mora da se zaustavi i spriječi što prije", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

I dok iz Federacije stižu kritike na izvještavanje RTRS-a o slučaju obuke maloljetnika, ovom temom bavilo se mnogo medija iz regiona, na sličan način kao i naša kuća. Za predstavnike Asker akademije riječ je o medijskoj hajci. Tvrde da je to bio jedan običan izlet u adrenalin park i da se bave promocijom zdravog života.

"Pripremamo ih za vrijeme kada će se oni osamostaliti, kada će im trebati snaga i tijela i duha. Oni će izrasti u kompletne ličnosti koje će možda samo biti opasnost ovakvim ljudima, zlonamjernim koji će opet možda krenuti sprovode svoje smicalice i planove", rekao je predsjednik Udruženja Asker Enver Habibović.

Cijeli slučaj izazvao je veliku uznemirenost u cijelom regionu, a posebno u obližnjoj opštini Usora, čiji su mještani od nadležnih institucija zahtijevali da sve bude razjašnjeno što prije.