latinica  ћирилица
11/02/2018 |  14:24 | Autor: RTRS

Raković: Mektić je neozbiljan i neodgovoran čovjek

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić je svojom izjavom kako Srbi "moraju da priznaju genocid u Srebrenici" pokazao da je neozbiljan i neodgovoran čovjek, koji nema svoje mišljenje, nego po njega mora da ide kod drugog, rekao je istoričar iz Beograda Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

"Poražavajuće je što osoba koja može biti veoma važna zapravo nema svoj stav o ključnim pitanjima, nego ide po mišljenje kod drugog", kaže Raković.

On smatra da Mektić "zbog toga daje tako neoprezne izjave, pritom netačne, a kasnije ni sam više ne zna šta je rekao, nego poriče da je rekao ono što je rekao, pa se upliće dalje u problem koji je sam napravio".

"S tim u vezi, mislim da bi njegove izjave koje su neozbiljne trebalo tako i shvatati. Dakle čovek je onoliko ozbiljan kako govori i kakve su mu misli. Mektić pokazuje da je neozbiljan i neodgovoran čovek", zaključio je Raković.

Ističući da se na srpski narod vrše stalni pritisci da prizna raznorazna podmetanja oko Srebrenice, Raković ukazuje da će uvijek biti onih koji će biti instruisani od raznoraznih struktura i zapadnih i bosanskohercegovačkih da govore i rade to što rade.

Raković napominje da Mektić, ipak, nema poseban autoritet i nije osoba "velikog formata", te da ova konkretna izjava, ma koliko bila takva kakva jeste, srpskom narodu ne može da nanese štetu, zato što postoje mnogo ozbiljniji ljudi koji imaju potpuno drugo tumačenje događaja u Srebrenici.

"Mektićeva izjava ovog tipa, nažalost, neće biti ni prva ni poslednja, jer u svakom narodu se nađe neki čovek koji je spreman zbog raznoraznih kalkulacija da dovede u pitanje čak i interese sopstvenog naroda", zaključio je Raković.

Izvor: SRNA