latinica  ћирилица
11/02/2018 |  17:55 ⇒ 12/02/2018 | 07:35 | Autor: RTRS

Ne prestaju reagovanja na Mektićeve stavove iznesene za hrvatski list (VIDEO)

I danas brojna reagovanja na intervju ministra bezjednosti BiH Dragana Mektića za Večernji list, izdanje za BiH, u kojem je rekao da Srbi trebaju priznati genocid u Srebrenici i proći katarzu.
Mektić za Večernji - Foto: RTRS
Mektić za VečernjiFoto: RTRS

Za RTRS se oglasio lider SDS-a Vukota Govedarica, koji je stao u Mektićevu odbranu, dovodeći u pitanje i kredibilitet novinara, koji je radio intervju.

Intervju Dragana Mektića, Večernjem listu, za političke stranke i dan poslije jedna je od glavnih tema. Za prvog čovjeka SDS-a dileme nema – Mektić je, kaže, sporni dio intervjua demantovao, a iza svega je smišljena politička haranga na njega i SDS.

- Niko iz SDS-a pa ni Dragan Mektić nema takav stav, a očigledno je da je u pitanju jedna vrsta harange koja se vodi protiv njega jedan duži vremenski period. Јa kao predsjednik stranke mogu sve to da odbacim - kaže Govedarica.

Mektić jeste demantovao navode u intevjuu, ali su mu novinari Večernjeg lista odgovorili objavljivanjem audio-snimka odgovora na pitanje o Srebrenici.

I novinar Večernjeg lista koji je radio intervju potvrdio je da ga je Mektić naknadno zvao i molio da interveniše u tekst, što tumači Mektićevim strahom od javne osude zbog iznesenih navoda o dešavanjima u Srebrenici. Tražio je da se u tekstu pomene i izjava Milorada Dodika iz 2012.godine.

- To je istina, naime kada smo u najavi stavili da će biti intervju sa Mektićem i stavili citat i naslov da Srbi moraju izviniti za genocid onda se Mektić meni javio i molio da moraju dodati to - napomilje Hasan Haidar Diab,  novinar Večernjeg lista Zagreb.

- Očigledno je da je izvjesni novinar imao samo jednu vrstu namjere, a to je da od Dragana Mektića pravi čovjeka koga treba diskreditovati na svaki mogući način. Prema tome ja više vjerujem gospodinu Mektiću nego tom sumnjivom novinaru koji se i do sada bavio raznim vidovima malverzacija - tvrdi Govedarica.

Mektićeve odgovore na pitanja Večernjeg u pisanoj formi nije čitao, ali predsjednik parlamenta kaže, ako je onako kako su prenijeli elektronski mediji onda nije dobro.

- Nije dobra poruka, treba da se držimo svojih stavova i onoga kako je Republika Srpska i zvanično rekla, u Srebrenici, nažalost, počinjen je zločin i ne može biti riječi ni po jednoj teoretskoj definiciji o genocidu - poručuje Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz SNSD-a navode da nijedna politička partija, organizacija ili pojedinac ne mogu dovesti u pitanje istorijske činjenice, a svako stavljanje Srpske u kontekst sa holokaustom je vrijeđanje žrtava, ali i svakog živog stanovnika Srpske.

SNSD odlučno odbacuje svaki pokušaj revizije istorije ili čitanje istorije iz spisa Haškog suda, iz kojeg i ovih dana saznajemo da su presude donosili bez dokaza. Stoga pozivamo sve organizacije i pojedince da svoje političke, partijske ili lične interese ostvaruju na odgovoran način, ne prelazeći granice društveno prihvatljivog ponašanja.“)

- Zašto Mektić ne priča o stradanju srpskog naroda? Prema procjenama zvaničnih institucija, preko 3.000 nevino nastradalih, bilo da je riječ o civilima, bilo da je riječ o pripadnicima Vojske Republike Srpske je stradalo u tom kraju Podrinja. Zašto o tim stvarima ne priča? Zato što mu to nije Mehmedagić napisao i zato što mu to nije odobrio Bakir Izetbegović - ističe Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

Upitan da prokomentariše Mektiće tvrdnje iznesene u Večernjem listu, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je odgvorio da su se u BiH dešavali strašni zločini, ali da je određene kvalifikacije teško prihvatiti. Naglasio je da kao vojnik Vojske Republike Srpske nikada nije od pretpostavljenih dobio zahtjev da počini neki zločin.

- Niti jedan narod ne smije da snosi bilo kakvu odgovornost za nešto što se pripisuje pojedincima. Zločini su se desili, patnji je bilo, odgovornost je lična i na tome ću stati - poručuje Borenović.

O spornom intervjuu oglasio se i Savez ratnih- vojnih invalida Republike Srpske. I oni su Mektićeve i tvrdnje onih koji kažu da se u Srebrenici dogodio genocid u potpunosti odbacili.