latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:44 | Autor: RTRS

Traži se novi rok za Izborni zakon Nezavisnog bloka

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH zatražiće od ovog doma produžetak roka za izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici Nezavisnog bloka, da bi u prisustvu predstavnika Centralne izborne komisije /CIK/ BiH bila razmotrena predložena rješenja.
PD Parlamentarne skupštine  BiH - Foto: RTS
PD Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTS

Centralna izborna komisija obavijestila je Ustavnopravnu komisiju da nije saglasna sa prijedlozima predlagača.

U obrazloženju predloženih rješenja poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović naveli su da se ovim zakonskim prijedlogom zagovara unapređenje izbornog procesa posredstvom izmjena koje se odnose na proceduru izbora biračkih odbora, stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora zbog vanrednih okolnosti.

Komisija je danas u Sarajevu u drugoj fazi podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Aleksandra Pandurević /SDS/, Borjana Krišto /HDZ BiH/ i Mirsad Isaković /SBB BiH/, a odnosi se na dodjeljivanje statusa uzbunjivača licima koja prijavljuju korupciju.

Članovi Komisije nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu.

Cilj predložene izmjene jeste obezbjeđivanje postavljanja na mjesto državnog službenika najuspješnijeg kandidata i smanjenje zloupotrebe posredstvom dosadašnjeg mehanizma diskrecionog prava koje omogućuje da na konkursu budu izabrani najlošiji kandidati.

Komisija je odlučila da Predstavničkom domu proslijedi inicijativu Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH kojom bi se Hercegovačko-neretvanski, Livanjski, Posavski i Zapadnohercegovački kanton pozvali da izmijene i dopune svoje ustave s ciljem obezbjeđivanja ustavne ravnopravnosti Srba, te obezbjeđivanja ustavne ravnopravnosti jezika srpskog i bošnjačkog naroda, kao i latinice i ćirilice.

Ranije je od ova četiri kantona Ustavnopravna komisija zatražila da dostave informaciju o primjeni odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, ali oni to nisu uradili.

Obraćajući se na sjednici Komisije Bećirović je ocijenio da kantoni nisu dostavili traženu informaciju jer bi morali da potvrde da krše Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa navedenom tematikom.

Izvor: SRNA