latinica  ћирилица
15/02/2018 |  17:18 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Srbija sa tri filma na Berlinalu

Danas počinje jedan od najprestižnijih svjetskih festivala - 68. filmski festival u Berlinu. Srbija će se predstaviti sa tri ostvarenja, a četiri filma nakon premijere na Berlinalu stižu na Fest.
Berlin- Filmski festival (Foto: http://www.nileinternational.net) -
Berlin- Filmski festival (Foto: http://www.nileinternational.net)

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Јevtić najavio da će 17. februara u glavnom takmičarskom programu Berlinala biti prikazana rusko-poljsko-srpska koprodukcija "Dovlatov" Alekseja Germana mlađeg, u kome glavnu ulogu igra Milan Marić.

Јevtić ističe da Srbija decenijama nije imala nijedan film u tom programu i da su karte već rasprodate i za premijeru i prvu reprizu.

Istog dana u selekciji koja je posvećena omladinskim filmovima, biće prikazan kratki animirani film "Neputovanja" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

U program Forum, koji je posvećen klasicima, uvršteno je kultno ostvarenje "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koje će imati čak tri projekcije, a riječ je o restauriranoj kopiji izrađenoj u okviru projekta - Vip Kinoteka.

Stvaraoci iz Srbije učestvovaće na platformi za umrežavanje Berlinale Talents, koja traje od 17. do 22. februara.

U programu "250 talenata", koji će ove godine okupiti 128 žena i 122 muškarca, učestvovaće reditelj Marko Grba Sing i scenografkinja Miljena Vučković.

U 10 projekata odabranih za učešće u programu Projekt Labs uvršten je projekat "Pejzažislobode" Marte Popivode.

Јevtić naglašava da je Berlinale najvažniji festival za evropsko tržište, posebno za centralnu i južnu Evropu.

- On je nama možda i važniji od Kana, jer se tu postiže većina dogovora. Svi su na jednom mestu, svi sjedimo na tom marketu i tu se naprave dogovori za cijelu godinu - objasnio je Јevtić.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala beogradska publika će na predstojećem Festu, od 23. febaruara do 4. marta, imati priliku da pogleda filmove "Ana, ljubavi moja", "Božija zemlja", "Tragom kostiju", "Fantastična žena" i "Zabava", a u programu su se našla i tri ostvarenja iz Ggavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg Berlinskog festivala.

Izvor: Tanjug