latinica  ћирилица
15/02/2018 |  19:32 ⇒ 16/02/2018 | 09:31 | Autor: RTRS

Nova provokacija- Sarajevska "čestitka" za Dan državnosti Srbije (VIDEO)

Na ulaz Ambasade Srbije u Sarajevu, nepoznati počinoci zalijepili su plakat sa mrtvačkom glavom, ispod koje piše "Četnici kosto-bacani". Istovremeno, pripadnici Bošnjačkog pokreta protestovali su ispred zgrade Ambasade. To su osudili zvaničnici Srbije i Republike Srpske. Predsjednik Milorad Dodik rekao je da je to najveća provokacija upućena Srbima, od završetka rata.
Plakat sa mrtvačkom glavom na zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu - Foto: SRNA
Plakat sa mrtvačkom glavom na zgradi Ambasade Srbije u SarajevuFoto: SRNA

Sarajevska čestitka za Dan državnosti Srbije- juče plakati sa mrtvačkim glavama, a danas protesti članova Bošnjačkog pokreta pod ratnom zastavom tzv. Armije RBiH. Postavljanje plakata istražuju u MUP-u Kantona Sarajevo. Iz Ambasade Srbije poručuju da su pojačali mjere bezbjednosti. Ambasador Stanimir Vukićević smatra da su plakati i protesti povezani.

- Niti smo šta radili, niti preduzimali, ni Ambasada, niti Srbija da bi se tako reagovalo. Razlog može da bude današnja proslava državnog praznika i da se na taj način pokaže raspoloženje jednog dijela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose - kaže Vukićević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će nadležni u Sarajevu da pronađu odgovorne za plakate na zgradi Ambasade.

- Prosto, to su stvari koje se ne rade, ali vjerujem da će nadležni organi u BiH pronaći krivce - rekao je Vučić.

Za predsjednika Srpske plakati na Ambasadi Srbije u Sarajevu su najveća provokacija od Dejtona do danas. Ratnohuškačke poruke iz Sarajeva koje su se čule ispred Ambasade, baš kada Srbija slavi Dan državnosti, jasno, kaže, govore ko remeti mir i stabilnost u BiH i regionu.

- Sve to se dešava u vrijeme kada je Srbija, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u više navrata dosad pružala ruku pomirenja sa željom da odnosi sa BiH budu u duhu stabilnosti, prijateljstva i uzajamnog razumijevanja - kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da je nedopustivo da od zvaničnih organa FBiH nema nikakve osude plakata sa nacrtanom mrtvačkom glavom i natpisom "četnici" na zgradi Ambasade Srbije. Sve, kaže, podsjeća na napad na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, u Potočarima, koji je do danas ostao nerasvijetljen.

- Ovo je poruka i ostalima, ne samo Srbima koji ovdje žive, da ima snaga kojima nije dobrodošlo ništa što je srpsko i to je samo nastavak dosadašnjih napada - smatra Ivanić.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak kaže da "u svemu ovome moramo pobijediti mi koji gledamo u budućnost i koji želimo da se Srbi i Bošnjaci, Srbija i BiH zajednički razvijaju jedna pored druge, svom snagom napreduju i u reformama i ka EU, a ne da pobijede oni koji žele strah i neizvjesnost".

Povodom Dana državnosti Ambasada Srbije je večeras u Sarajevu organizovala prijem.