latinica  ћирилица
16/02/2018 |  11:47 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Višegrad - Izložba "Rusko čudo" (VIDEO)

U organizaciji Gradske galerije Višegrad i Ruske ambasade u Beogradu, u Višegradu su otvorene dvije izložbe "Rusko čudo" i "Sveti zaštitnici ruske zemlje".
Izložba ruskih ikona - Foto: RTRS
Izložba ruskih ikonaFoto: RTRS

Riječ je o 75 foto-reprodukcija iz moskovskog Državnog muzejskog kompleksa.

Ruska ikona specifična je po svom koloritu i u istoriji umjetnosti zauzima posebno mjesto.

- Ti svetitelji vraćaju nas na prave stope i smjernice. Upoznajemo se sa njihovim životima i upravo njihova žitija nas vezuje i ohrabruje da nastavimo da živimo i radimo kako su oni radili i da se spremimo za naš veliki hrišćanski praznik - kaže Dragan Vuković, sveštenik.

Posjetioci su imali priliku i da vide izložbu Rusko čudo - drvenu palatu cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov. Ta palata je remek-djelo stare ruske arhitekture, tvorevina talentovanih majstora, rezbara, tesara, kovača i slikara.

- Ova izložba putem panoa govori o bogatom duhovnom, istorijskom i umjetničkom životu Rusije, istakao je Nenad Ikonić, Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Aleksandar Nevski.

- Prva izložba je bila u muzeju Hercegovine u Foči. Onda smo htjeli da povežemo ta dva grada Foču i Višegrad, i planirali smo još da u Gacku održimo izložbu - napomenuo je Nevski.

Ikone u ruskoj kulturi imaju važnu simboliku, a ruski narod je nebrojeno puta pomagao srpskom u najtežim trenucima.

Uskoro će u Višegradu biti osnovano i društvo srpsko-ruskog prijateljstva, a cilj je da se njeguje neraskidiva veza srpskog i ruskog naroda.