latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:27 | Autor: RTRS

Sporazum Brisela i Londona o bezbjednosti do kraja 2019. godine

Britanski premijer Tereza Mej rekla je da EU i Britanija treba da dogovore sporazum o bezbjednosti do kraja 2019. godine.
Britanska premijerka Tereza Mej (foto: twitter.com/Number10gov) -
Britanska premijerka Tereza Mej (foto: twitter.com/Number10gov)

Mejova je na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu rekla da novi bezbjednosni sporazum treba da osigura vojnu, bezbjednosnu i saradnju u borbi protiv terorizma nakon što London napusti blok.

"Ključni aspekti našeg budućeg odnosa biće efektivni od 2019. godine", rekla je ona, dodajući Britanija i EU ne smiju da dozvole da ideološke razlike blokiraju saradnju u oblasti bezbjednosti nakon "Bregzita".

Ona je istakla da je pitanje bezbjednosti previše značajno da bi se oko toga postizali kompromisi u okviru pregovora o "Bregzitu" te da je ona nedvosmisleno posvećena evropskoj bezbjednosti jer je "evropska bezbjednost naša bezbjednost“.

"Moramo da učinimo ono što je najpraktičnije i najpragmatičnije kako bi osigurali našu kolektivnu bezbjednost“, rekla je ona, dodajući da se ne smije dozvoliti da razmimoilaženja oko "Bregzita" potkopaju saradnju u oblasti bezbjednosti.

"Ne smije se dozvoliti da konkurencija među partnerima, stroge institucionalne restrikcije ili duboko ukorijenjena ideologija poremeti saradnju i ugrozi bezbjednost naših građana“, rekla je Mejova.

Konferencija o bezbjednosti u Minhenu traje od 16. do 18. februara.

Izvor: SRNA