latinica  ћирилица
17/02/2018 |  13:39 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Lavrov: Dok ne vidimo činjenice sve drugo su besmislice

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbio je da komentariše američku optužnicu protiv Rusa za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya)

"Dok ne vidimo činjenice o uplitanju u američke izbore sve drugo su besmislice", rekao je Lavrov.

Rusija je u više navrata odbacila umiješanost i svaku mogućnost uticanja na predsjendičke izbore u SAD.

Američke vlasti zvanično su juče optužile 13 državljana i tri organizacije iz Rusije za navodnu umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016. godine, objavilo je Ministarstvo pravde SAD.

Lavrov: EU doživljava "diplomatsku paralizu"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Brisel i Vašington da rade zajedno na unapređenju sistema međunarodnih odnosa.

"Rusija je spremna za otvoreno partnerstvo sa EU, zasnovano na uzajamnom poštovanju i ravnoteži interesa kako bi se pronašla efikasna rješenja za izazove modernog svijeta", rekao je Lavrov.

Lavrov je na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu rekao da EU posljednjih decenija nije uspjela da nađe zlatnu sredinu u odnosima sa Rusijom, tretirajući Rusiju 1990-tih kao "šegrta" koga treba učiti u skladu sa zapadnim standardima i vrijednostima.

"Sada se pojavljuje drugi iracionalni mit o takozvanoj 'ruskoj prijetnji' gdje zemlje Zapada optužuju Moskvu za umiješanost u svaki kontroverzni događaj, uključujući 'Bregzit' i katalonski referendum o nezavisnosti", rekao je Lavrov.

On je istakao da su oba stereotipa loša i pogrešna i pokazuju nedostatak razumijevanja Rusije u EU.

"Primjetili smo da raste broj ljudi kojima je neprijatno u vezi sa nenormalnom situacijom u našim odnosima u EU", rekao je Lavrov, dodajući da EU doživljava "diplomatsku paralizu" i da je podijeljena u svom odnosu prema Rusiji.

Moskva smatra da Rusija, SAD i EU, kao i Kina, treba da sarađuju po pitanju nove bezbjednosne arhitekture na Bliskom istoku.

Izvor: SRNA