latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:14 | Autor: RTRS

Poziv Vučiću da posjeti Srbe u Crnoj Gori

Treći saziv Srpskog nacionalnig savjeta Crne Gore na današnjoj konstitutivnoj sjednici u Podgorici pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti i Srbe u Crnoj Gori i vidi u kakvim uslovima žive i koliko su diskriminisani od aktuelne vlasti u Crnoj Gori.

Član Srpskog nacionalnog savjeta Nikola Minić, obraćajući se prisutnim članovima i gostima, među kojima je bio i ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac, izrazio je nadu da će Bingulac kao zavničnik Ministarstva inostranih poslova Srbije u Podgorici, prenijeti da Srbi iz Crne Gore žele da ih Vučić posjeti i time pokaže interesovanje za srpski narod i u ovoj državi u kojoj živi viće od 200.000 Srba ili 30 odsto ukupnog broja stanovnika u njoj.

"Predsjednik Vučić je nedavno posjetio Srbe na Kosovu i Metohiji i upoznao se sa teškim stanjem u kome, kao u getu žive naša braća. Predsjednik Srbije je posjetio protekle sedmice i Srbe u Hrvatskoj i prisustvovao Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća Hrvatske i uvjerio u kakvim uslovima žive tamošnji Srbi i koliko imaju prava i sloboda", podsjetio je Minić.

On je izrazio nadu da Vučić neće odbiti poziv Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori i da će posjetiti svoje sunarodnike u toj državi u narednom periodu.

"Predsjednik Vučić treba da dođe u Crnu Goru kao gost SNS-a i da se uvjeri u težak položaj Srba i da mu saopštimo da poslije Srba sa Kosova i Metohije, u regionu je najteži položaj Srba u Crnoj Gori, jer se Srbi ne zapošljavaju u državnim institucijama, progone se srpski jezik i ćirilica, kao i sveštenici SPC", naveo je Minić.

Na danas održanoj konstitutivnoj sjednici Trećeg saziva Srpskog nacionalno savjeta u Crnoj Gori, koji broji 19 članova, za predsjednika je izabran doktor Momčilo Vuksanović, koji je i u prethodna dva mandata bio na čelu Savjeta.

Vuksanović je zahvalio na povjerenju i istakao da se za dvije godine mnogo toga uradilo na očuvanju srpske kulture i tradicije u Crnoj Gori kroz izdavačku djelatnost Srpske književne zadruge SNS-a, Srpske televizije, Srpskog radija, kao i "Srpskih novina" i da će se tim putem i nastaviti.

Izvor: SRNA