latinica  ћирилица
17/02/2018 |  17:15 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Dačić: Laži Prištine o priznanju "nezavisnosti" (VIDEO)

Na današnji dan prije 10 godina, jednostrano je proglašena takozvana nezavisnost Kosova. Obilježava se deset godina od rušenja sistema međunarodnog prava i principa suverenosti država, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica DačićFoto: RTRS

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pokazao je javnosti notu koju je donio iz posjete Burundiju, kojom ova zemlja povlači priznanje Kosova.

Iako je prošlo 10 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti, uprkos velikoj podršci zapadnih sila, Kosovo je daleko od toga da bude međunarodno priznato i nije članica najvažnijih međunarodnih organizacija, kaže ministar Ivica Dačić. Nota u kojoj Burundi povlači priznanje Kosova pokazuje koliko je krhka takozvana nezavisnost i koliko je lažna lista koju prištinski organi pokazuju građanima.

- Јa bih pozvao prištinske vlasti da pokažu papire svih tih 116 zemalja. Na toj listi se nalaze zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo, na toj listi su zemlje koje nisu ni članice UN, zemlje pod znacima navoda, na toj listi su zemlje koje su povukle priznanje - navodi Dačić.

Zajednička pozicija EU nigdje ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo, kaže Dačić, dodajući da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se to od nje traži.

- Bez dogovora sa Srbijom, ovo pitanje se ne može riješiti. To ljudima u Prištini treba da bude jasno - naglasio je šef srpske diplomatije.

Obaveze Prištine iz Briselskog sporazuma, između ostalog, i formiranje Zajednice srpskih opština, ostale su mrtvo slovo na papiru. Prema brojnim pokazateljima, na takozvanom Kosovu živi se gore nego prije jednostranog proglašenja nezavisnosti.

- To je neuspješna i neodrživa samoproglašena država, što je konstatovao nedavno i generalni sekretar UN u svom izvještaju, uz napomenu, da oni nazaduju. Evidentno je da ta samoproglašena država ne može da stekne pun međunarodno-pravni kapacitet - naveo je Milovan Drecun, predsjednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

I dok Priština slavi, Udruženje porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji obilježilo je u Beogradu 20 godina od prvih otmica i ubistava na Kosmetu, u kojima je od terorističke OVK u protekle dvije decenije stradalo više od 2.500 ljudi.

- Mi danas obilježavamo 20 godina od zločina koji su počinjeni nad našim najbližim članovima porodica. 20 godina nepravde, 20 godina čekanja pravde i istine - rekla je Snežana Marković Zdravković, iz Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Srbija do održivog rješenja želi da dođe dijalogom, u koji će sve strane biti iskreno uključene, jer smo tako može doći do kompromisa u kojem nijedna strana neće biti previše zadovoljna. Iz Beograda poručuju da će nastaviti odlučnu borbu za državne i nacionalne interese Srbije.