latinica  ћирилица
17/02/2018 |  21:49 | Autor: RTRS

Dačić-Rogozin: U Sočiju potpisan protokol o saradnji

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin potpisali su danas u Sočiju Protokol o saradnji.
Dačić i Rogozin (Foto:sputnjiiknew.com) (Arhiv) -
Dačić i Rogozin (Foto:sputnjiiknew.com) (Arhiv)

Protokol je potpisan na 16. zasijedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, javio je Tanjug.

"Veoma je pozitivno što je u prethodnoj, 2017. godini, naša spoljnotrgovinska razmena povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2.5 milijarde dolara", istakao je Dačić.

Dačić, koji je i šef diplomatije Srbije, rekao je da je cilj da pored veoma dobrih političkih odnosa Rusija i Srbija što više razvijaju ekonomske odnose, iskoriste sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije.

"Imamo veoma dobru saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, čekaju nas neki novi projekti u sferi privrede, industrije", rekao je Dačić nakon sastanka.

On je podsjetio da za nekoliko dana u Beograd dolazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov s ciljem obilježavanja 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Dačić je ocijenio da dvije zemlje imaju dobru saradnju na međunarodnom planu - kada je riječ o zaštiti nacionalnih i državnih interesa, kao i da između Srbije i Rusije postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Dačić je učestvovao u radu Međuvladinog komiteta kao kopredsedavajući sa srpske strane, dok sa ruske strane ovu funkciju obavlja potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin.

Izvor: SRNA