latinica  ћирилица
20/02/2018 |  19:03 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Povećan broj bh. institucija koje su dobile revizorsko mišljenje s rezervom (VIDEO)

Pod lupom bh. poslanika danas revizorski izvještaji deset institucija koje su za 2016. godinu dobile mišljenje revizora s rezervom. Među njima su ministarstva inostranih poslova i bezbjednosti i odbrane, gotovo sve policijske agencije na nivou BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Tužilaštvo BiH i VSTS. Zabrinjavajući je i podatak da oni godišnje potroše čak dvije trećine bh. budžeta.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

Bh. institucije kao profitabilne trgovačke agencije. Samo što slast trgovine ne osjećaju oni koji plaćaju! Njima ostaje gorčina računa, a menadžmentu ministarstava, agencija, Direkcija. Rskoš i izobilje. Za 2015. godinu revizori su za sve bh. institucije ispisali 521 preporuku. Godinu kasnije – 20 preporuka više. I nije samo do menadžmenta institucija – ima i do neuređenih sistemskih ili neadekvatnih zakonskih rješenja, u svim pa i u 10 posebno analiziranih bh. budžetskih potrošača, jasni su revizori. No ono što do menadžmenta institucija jeste, a revizore brine, svakako su javne nabavke.

"Problemi su oko konkurentnosti, fer pristupa, transparentnosti, jednakog pristupa svima i određivanja određenih pogodnosti unutar uslova tendera", naveo je glavni revizor BiH Dragan Vrankić.

U ministarstvu bezbjednosti, kao krovnoj instituciji bezbjednosnog sektora na koji se odnosi gotovo polovina spornih revizorskih izvještaja, krivicu pokušavaju da preusmjere na sistem i zakone. 

"Ovdje samo po pitanju usklađenosti zakona i propisa bila je jedna primjedba, a što se tiče finansija, svi finansijski aspekti na to imamo pozitivno mišljenje", izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

No da li je baš tako? Na uspostavljanje operativno- komunikacijskog centra 112 Ministarstvo bezbjednosti potrošilo je više od 1,2 miliona maraka, a pregovarački postupak izvršen je bez javnog obavještenja. Ekskluzivno pravo povjereno je ranijem isporučiocu, konstatovali su revizori. I specijalizovano terensko vozilo, Ministarstvo je kupilo pod sumnjivim okolnostima – tender sa decidinim karakteristikama vozila, i isporuka samo 5 dana nakon zaključivanja ugovora, sumnju ostavljaju da je dobavljač bio poznat i prije nego je tender raspisan. Primjedbi su revizori imali još i za Ministarstvo i za policijske agencije. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela kupila je 28 specijalizovanih vozila – ukupne vrijednosti veće od 1,1 milion maraka. I u ovom slučaju slična tenderska procedura i slično odstupanje od Zakona o javnim nabavkama. Automobile je sa indikativnim uslovima tendera, kupovala i Granična policija.

"Јa moram reći da sam ponosna na Јavne nabavke ovdje. Ako je zamjerka revizora to što je Granična policija tražila raspisivanje tendera za auta da oni troše manje od pet litara, ja direktoru granične policije čestitam na takvom uslovu na tenderu", rekla je poslanik SDS-a u PD PS BiH Aleksandra Pandurević.

No ko će i zbog čega onda čestitati, primjera radi Agenciji za policijsku podršku, čijih je 38 zaposlenih za godinu potrošilo 1,4 miliona maraka, pita Nikola Špirić. Formirana je sa primarnim zadatkom - objedinjenih javnih nabavki za sve policijske agencije, s ciljem uštede. Niti jednu međutim nije izvršila, a budžet je potrošila.

"Zašto je onda ne ukinemo. Očito da ova garnitura vlasti nije u stanju da se bavi vlastitim greškama nego da analizira poziciju iz prethodnog sistema vlasti. Teško državi koju vodi vlast koja gleda u retrovizor, a ne gleda naprijed", naglasio je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Nikola Špirić.

U retrovizor su danas gledali zaštitnici porošačko-rasipničkih bh. institucija. Samo u retrovizoru, ostali su revizorski izvještaji i iz svih prethodnih godina. Јer rasipnici su od krivične odgovornosti amnestirani. A moralna je ionako, u BiH nepoznanica!