latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:18 | Autor: RTRS

Guteres pozvao na obezbjeđivanje primirja u Istočnoj Guti

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je Rusiju, Iran i Tursku da obezbijede primirje u Istočnoj Guti, predgraću sirijske prijestonice Damaska, koje je pod kontrolom militanata, izjavio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.
Antonio Guteres - Foto: nezavisne novine
Antonio GuteresFoto: nezavisne novine

Istočna Guta je jedna od bezbjednosnih zona koje su 4. maja 2017. godine uspostavile Rusija, Iran i Turska, države koje su garanti primirja u Siriji.

Iz UN su u više navrata izrazili zabrinutost zbog situacije u ovom području i pozivali da se obezbijedi humanitarni pristup.

"Istočna Guta je dio sporazuma o bezbjednosnim zonama koji je postignut u Astani. Generalni sekretar podsjeća sve strane, naročito garante sporazuma u Astani, o njihovim obavezama vezanim za sporazum", rekao je Dižarik.

Kako se navodi u saopštenju, skoro 400.000 ljudi u Istočnoj Guti je izloženo vazdušnim i artiljerijskim napadima . Od ponedjeljka, 19. februara, u području pod opsadom je poginulo oko stotinu ljudi, uključujući najmanje 13 djece.

Pet bolnica i medicinskih centara je pogođeno od ponedjeljka, a neophodna je medicinska evakuacija za oko 700 lica. Pored toga, postoje i izvještaji o granatiranju područja Damaska iz Istočne Gute.

U saopštenju se još jednom podsjeća da je UN u više navrata pozivao na prekid nasilja, kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći, kao i medicinska evakuacija bolesnih i ranjenih.

"Generalni sekretar poziva sve aktere da obezbijede to da se svi pridržavaju osnovnih principa međunarodnog humanitarnog zakona, uključujući neometan humanitarni pristup, bezuslovnu medicinsku evakuaciju i zaštitu civila i civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN.

Izvor: SRNA