latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:22 ⇒ 09:16 | Autor: RTRS

Nije Slovenac za vojsku - specijalci pali na testu NATO!

Elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO što je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi, pišu slovenački mediji.
Slovenija - Foto: Screenshot/YouTube
SlovenijaFoto: Screenshot/YouTube

Zbog prošlonedjeljnog debakla vježbe elitnog bataljona slovenačke vojske za osposobljavanje prema NATO standardima, navodi POP-TV došlo je do svađe ministarke odbrane i načelnika glavnog štaba, a postavlja se i pitanje da li su  slovenački vojnici spremni za učešće u mirovnim misijama u svijetu.

Kako prenose mediji, 800 vojnika 72. brigade obrukali su se na vježbama na poligonu Poček kod Postojne, a od predstavnika NATO koji su ocjenjivali borbenu gotovost u pet oblasti, dali su im samo jednu prelaznu ocjenu, iako su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu.

Ta televizija navodi da je ono što su saveznici mogli da vide na Počeku više podsjećalo na prvoaprilsku šalu, nego na elitne vojnike.

"Vojnici prema metodi KREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je obezbijedilo Ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara", navodi ova televizija.

Mediji prenose da se sada postavlja pitanje da li slovenački vojnici mogu da učestvuje u međunarodnim operacijama poslije aprila s obzirom da se pokazalo da oni neće biti borbeno spremni do tada.

STA navodi da se očekuje da će vojska narednih dana komentarisati ishod vežbe.

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši za da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provjere bataljona iz Maribora koji je učestvovao u provjeri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO, te da o lošim rezultatima nije na vrijeme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

Zbog toga bi čak moglo doći u pitanje buduće učešće slovenačke vojske u mirovnim operacijama, posebno u okviru KFOR-a na Kosovu, gdje sučestvuje najveći kontingent vojnika iz Slovenije.

Izvor: Agencije