latinica  ћирилица
22/02/2018 |  07:37 ⇒ 10:31 | Autor: RTRS

Vučić, Lavrov i Dodik na prezentaciji mozaika kupole Hrama Svetog Save

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće prezentaciji mozaika kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.
Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save (foto:Danas.rs) -
Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save (foto:Danas.rs)

Planirano je da se na ceremoniji prisutnima obrate Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, Vučić, Lavrov i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Djukov, te ruski mitropolit volokolamski Ilarion.

Lavrov, koji je sinoć doputovao u Beograd, posjetiće sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem spomenike sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Tokom dana predviđen je i sastanak Lavrova sa premijerom Srbije Anom Brnabić, a u podne u Palati "Srbija" sastanak delegacija Srbije i Rusije koje predvode Dačić i Lavrov, poslije čega će se njih dvojica obratiti medijima.

Potom je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predviđeno zajedničko izlaganje Lavrova i Dačića, kao i uručenje Ordena prijateljstva Dačiću u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Riječ je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svijetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Djelo je devedeset ruskih umjetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Izvor: SRNA