latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:59 | Autor: RTRS

NATO ne dijeli tehnološke inovacije sa Ankarom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naložio je vojnoj industriji da radi na razvoju tenka bez ljudske posade, kritikujući oklijevanje država NATO-a da podijele modernu vojnu tehnologiju sa svojim saveznikom Ankarom.

Ankara se nada da će osmisliti, proizvesti i rasporediti tenk bez ljudske posade kako bi prevazišla tehnološku prazninu koju zemlje NATO-a ne žele da popune, rekao je Erdogan govoreći o razvojnim ciljevima za period 2019-2023. godine.

Erdogan je rekao da je razvoj turskih domaćih vojnih dronova izazvan stalnim odbijanjem članica Alijanse da podijele tehnologiju sa Ankarom.

"Sada imamo svoje bespilotne letjelice. Godinama to tražimo od naših strateških partnera. Odgovor je uvijek isti, a to je da - Kongres ne dozvoljava. Vi to dajete drugima, a zar mi nismo vaš strateški partner, zar nismo članica NATO-a, zašto ne date i nama?", upitao je Erdogan.

On je istakao da je Alijansa čak odbila da iznajmi bespilotne letjelice Turskoj.

Erdogan je rekao da je naredni korak razvoj tenkova bez ljudske posade.

Turska je izgubila veliki broj vojnika u Siriji tokom posljednjih godina, zbog ranjivosti tenkova njemačke proizvodnje koje posjeduje turska vojska.

Njemačka je prošlog mjeseca odbila da usavrši turski model tenkova "leopard", nakon što je vojska Turske pokrenula invaziju protiv Kurda na sjeverozapadu Sirije.

Izvor: SRNA