latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:52 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Trebinje- Poljoprivredno zemljište pod zakup(VIDEO)

Skupština grada Trebinje donijela je odluku o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području Trebinja.
Trebinje - poljoprivreda - Foto: RTRS
Trebinje - poljoprivredaFoto: RTRS

Pod zakup je dato 112 hektara poljoprivrednicima koji su ispunili neophodne uslove i planiraju proširenje proizvodnje, a Gradska uprava dobiće prihode u budžetu po ovom osnovu.

Risto Prtilo, iz Gomiljana, povrtarstvom se bavi decenijama. Pod zakup je uzeo dva hektara zemlje kako bi proširio proizvodnju i svojoj sedmoročlanoj porodici obezbijedio sigurne prihode. Kaže da je najamnina, od 200 maraka godišnje,  zanemarljiva, ali zato ulaganja u pripremu zapuštenih parcela neće biti mala.

Prtilo kaže da će saditi povrće, te da im je potrebna tehnička voda. Navodi da treba pripremiti zemlju za sadnju, jer ona odavno nije korišćena, a za to je neophodno znatno finansijsko ulaganje. Dodaje da pod zakupom ima 20 dunuma, te da proizvode povrće u sedam plastenika, što im je i osnovni izvor prihoda.

Na oglas za uzimanje zemljišta pod zakup javilo se 27 individualnih proizvođača i privrednih subjekata iz Trebinja. Oni su ispunili osnovne uslove konkursa, imaju registrovana gazdinstva i neophodnu mehanizaciju za proizvodnju kojom se bave.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je Grad ispoštovao sve procedure za davanje zemljišta u vlasništvu Republike Srpske u zakup. Na javni poziv dato je 188,94 hektara, ukupno u zakup 112,67 hektara, a za ponovljenu licitaciju ostalo je još 76 hektara. Dodao je da očekuju prihode na ove date hektare.

Namjera Gradske uprave je da zapušteno poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike na ovaj način privede namjeni. Poručuju da će kontinuirana podrška poljoprivrednicima biti nastavljena novim ulaganjima i poboljšanjem uslova za proizvodnju, kao i da je izgradnja sistema za navodnjavanje Popovog Polja prioritet.