latinica  ћирилица
03/03/2018 |  10:25 ⇒ 04/03/2018 | 11:36 | Autor: RTRS

Vesti: Atentat za haos u Srpskoj? (VIDEO)

Službe bezbjednosti iz regiona uveliko razmatraju sve aspekte operativnih podataka prema kojima bi predstojeći opšti izbori u BiH mogli da budu povod za radikalizaciju političke situacije u Republici Srpskoj, koja ne isključuje ni krvavi scenario, piše portal "Vesti".
"Vesti" saznaju": Atentat za haos u Srpskoj!? - Foto: Screenshot
"Vesti" saznaju": Atentat za haos u Srpskoj!?Foto: Screenshot

"Vesti" su imale uvid u jedan od dokumenata koji uveliko kruži obavještajnim prostorom Balkana, a u kome se navodi da je na osnovu "raspoloživih informacija" intenziviran rad američkih i britanskih službi na prostoru Srbije i BiH, s ciljem destabilizacije vlasti u Srpskoj i da bi se smanjio ruski uticaj na Balkanu.

Prema istom izvoru, u ovoj procjeni se povezuje sve intenzivnija diplomatska aktivnost predstavnika SAD, EU i Rusije u regionu, kao i niz događaja koji je za posljedicu imao pokušaj izazivanja nestabilnosti, poput ubistva Olivera Ivanovića u Srbiji i razne situacije i pokušaji da se Srpska predstavi kao faktor destabilizacije BiH.

U obaveštajnom izvještaju nabrojano je pet faza, navodi se u tekstu.

"Prva faza podrazumeva plasiranje istinitih iformacija državnim organima BiH i Srbije. Druga faza obuhvata plasiranje dezinformacija o događaju koji je destabilizovao političko-bezbednosnu situaciju. Treća faza je planiranje, organizovanje i izvođenje određenih akcija koje mogu uticati na političko-bezbednosno stanje. Četvrta faza je proizvođenje 'kontrolisanog haosa', odnosno plansko izazivanje demonstracija i nereda. U petoj fazi bi došlo do promene režima na miran ili nasilan način, uz agresivnu medijsku kampanju koja bi to podržala", ističe se u tekstu.

U izvještaju se navodi da "faze tri i četiri te operacije ne isključuju planiranje i organizovanje atentata na nekog od opozicionih političara ili javne ličnosti u Srpskoj".

"Ova akcija bi se izvela u dobro isplanirano i tempirano vreme, a ubistvo bi izvšila osoba iz kriminalnog miljea", dodaje se u ovom izveštaju, uz upozorenje da sve informacije ukazuju da bi se operacija do kraja izvela uoči ili tokom opštih izbora u BiH, planiranih u oktobru ove godine.

"U tom neželjenom scenariju, pogotovo u izbornoj godini kad bi se moglo očekivati i da će Milorad Dodik sa svojom koalicijom osvojiti apsolutnu vlast, došlo bi do opšte bezbedonosno-političke nestabilnosti u BiH i Srpskoj. Za početak delovanja bi se iskoristilo objavljivanje izbornih lista ili vreme predizborne kampanje, a zatim bi se kao jedini mogući naručilac ubistva predstavio Dodik.

Eventualnim ubistvom opozicionog političara iz Srpske nastala bi veoma ozbiljna bezbedonosno-politička kriza, koju bi opozicija u Republici Srpskoj maksimalno iskoristila uz potpunu medijsku propagandnu podršku prozapadnih medija. Uz to bi se pokrenuo opštenarodni revolt protiv vlasti u Republici Srpskoj organizovanjem demonstracija, koje bi u jednom momentu mogle preći u takozvani kontrolisani haos. A posle bi došlo do faze pet obaveštajne operacije, koja podrazumeva preuzimanju vlasti od opozicije", navodi se u ovoj procjeni, prenosi portal "Vesti".

Prema istim izvoru, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, takođe, procjenjuju da bi se preuzimanje vlasti u Republici Srpskoj odvijalo po jednom od dva moguća scenarija - prvi je mirno preuzimanje kroz prijevremene izbore, dok bi drugi scenario podrazumijevao zauzimanje ključnih institucija oružanim putem, na sličan način na koji je došlo do promjene vlasti u Srbiji, 5. oktobra 2000. godine.

"Ovom scenariju u prilog ide opšte stanje u BiH, te zagovaranje takozvanog 'Dejtona dva', a koji bi se mogao iskoristiti za održavanje međunarodne konferencije o BiH. Sve to bi dovelo do unitarizacije BiH i potpunog uništenja Republike Srpske", ističe se u procjeni službi bezbjednosti iz regiona.

Izvor: Srna